РАСПОРЕД ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПАЉЕЊА БАДЊАКА У НАШОЈ ОПШТИНИ

Сутрашњи Бадњи дан, уз традиционално паљење Бадњака ће бити свечано прослављен у свим местима у нашој општини.

У Кули ће освештање и налагање Бадњака, већ према традицији бити обављено на два места. Најпре ће сутра у Храму Светог Марка бити одржана Света Литургија након које ће се поћи по бадњак, а потом ће вечерње богослужење, освештање и налагање Бадњака почети у 15 часова. Освештање и паљење Бадњака у Кули ће, у организацији кулских месних заједница, од 19 сати бити одржано и на Јарошу, а за све посетиоце, уз живу музику је обезбеђено кувано вино и чај.

У Црвенки у порти Храма Светог Саве, од 15 сати и 30 минута Бадњак ће освештати и наложити старешина светосавског храма, отац Милош Петровић.

Литија са Бадњаком по Сивцу сутра креће у 14 сати, а у наставку ће у дворишту школе, уз порту храма Светог оца Николаја у 15 часова бити обављено налагање и паљење Бадњака. Бадњак ће наложити отац Данијел Кобиљски, старешина храма Светог оца Николаја.

У Липару ће Бадњак сутра бити налаган испред Храма Успења Пресвете Богородице у центру села са почетком у 18 сати. Том приликом ће свим малишанима из вртића као и полазницима веронауке до 4 разреда бити дељени пакетићи.

У месној заједници Крушчић ће налагање Бадњака бити обављено у 17 часова у центру села, а за све посетиоце су обезбеђени кувано вино, чај и слаткиши. У Месној заједници Нова Црвенка прослава Бадње вечери уз паљење Бадњака ће бити обављена на црквеном плацу поред Клуба пензионера, а почеће у 16 сати и 30 минута.

Паљење Бадњака ће сутра бити уприличено и у Руском Крстуру. Бадњак ће бити налаган од 17 сати у центру села, а за све малишане који дођу обезбеђени су поклон пакетићи, док ће за остале посетиоце бити обезбеђено кувано вино и чај.

Извор: Општина Кула