REBALANS DONOSI NASTAVAK INVESTICIJA

Novim rebalansom opštinskog budžeta, koji su na jučerašnjoj sednici izglasali odbornici Skupštine opštine Pećinci, stvoreni su uslovi za realizaciju dva postojeća projekta, koji su već bili u Odluci o budžetu opštine Pećinci za 2018. godinu, a započinju se i tri nova projekta sa kojima će Opština Pećinci da aplicira za sredstva.

„Postojeći projekti su izgradnja nove zgrade predškolske ustanove u Šimanovcima i rekonstrukcija Golubinačke ulice u istom naselju. Prvobitno su sredstva za izgradnju novog vrtića u Šimanovcima planirana na poziciji Predškolske ustanove „Vlada Obradović Kameni“, a rebalansom su ta sredstva prenesena na poziciju Opštine Pećinci, jer će Opština aplicirati za sredstva kod Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Za rekonstrukciju Golubinačke ulice rebalansom su iz opštinskog budžeta opredeljena nedostajuća sredstva u iznosu od dva i po miliona dinara, pored 32 miliona koje nam je već dodelila Uprava za kapitalna ulaganja. U budžet su uvrštena i tri nova projekta. To su uređenje trga ispred hrama Svetog Nikole u Pećincima za koje je predviđeno 18,8 miliona dinara, sanacija hidrotehničke i elektroopreme na izvorištu mesnog vodovoda u Ogaru vredna 4,8 miliona i bušenje još jednog bunara za napajanje mesnog vodovoda u Ogaru vredno 4,2 miliona dinara“ – obrazložio je zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić.

Na sednici su usvojene izmene i dopune Programa poslovanja JKP „Putevi opštine Pećinci“ za 2018. godinu, kao i izveštaji o radu za 2017. godinu Javne ustanove „Sportski centar“ i Turističke organizacije opštine Pećinci.

Po rečima direktorke Turističke organizacije Ljubice Bošković, odmah po formiranju pećinačke TOozbiljno se prionulo na posao valorizovanja i promocije svega što je vredno i interesantno na teritoriji opštine.

„Formirali smo Turističku rutu kroz opštinu Pećinci, plasirali turistički slogan „Predeo gde priroda grli istoriju“ i krenuli u inteznivnu promotivnu kampanju preko svih raspoloživih medija i ka svim strukturama i nivoima turističke tražnje. Formiranje izletničke turističke rute kroz našu opštinu bilo je okidač za povećanje broja turista. Ovom turističkom rutom je u protekle dve godine prošlo više od 10.000 ljudi. Najviše je bilo dece – predškolaca i učenika nižih razreda osnovne škole, ali i organizovanih grupa odraslih – penzionera, članova nevladinih organizacija i individualnih posetilaca. Benefite od razvoja turizma osetilo je i lokalno stanovništvo, što i jeste jedan od najvažnijh ciljeva bavljenja ovom problematikom. Otvorene su dve suvenirnice, na lokalitetima Svinjarska koleba u Donjem Tovarniku i Etno kuća Putnik u Kupinovu, gde udruženja žena sa teritorije opštine, kreativni pojedinci, privrednici i umetnici mogu da prodaju svoje proizvode, a značajno povećanje broja posetilaca osetili su i ugostiteljski objekti“ – rekla nam je Bošković.

Odbornici su juče usvojili i izveštaje o radu za 2017. godinu mesnih zajednica u svih 15 naselja pećinačke opštine.

Izvor Opština Pećinci