REGIONALNI OPERSKI DANI

U Novom Sadu i Subotici biće održana jedinstvena manifestacija u Republici Srbiji i u regionu. Ova dva grada biće domaćini predstavnika operskih kuća iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Albanije, Mađarske, Crne Gore i Srbije, u programu pod nazivom „Regionalni operski dani“, navodi subotica.info. Ovo će biti prilika za pokretanje saradnje, za dogovore oko zajedničkih operskih koprodukcija, sa namerom da se kulturna saradnja uspostavi i daje razvija. Program će obuhvatiti Operski gala koncert i jednodnevnu konferenciju na kojoj će biti reči o svakom mogućem vidu saradnje, ali i o problemima sa kojima se susreću opere iz regiona u odnosu na druge evropske kuće, kao i o novim konceptima predstava. 

Prvi dan manifestacije obeležiće koncert koji će na sceni ujediniti soliste zemalja učesnica, a održaće se na sceni Jadran Narodnog pozorišta u Subotici, čime će ova  kuća i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, dokazati da su nosioci kulturnog razvoja u Republici Srbiji. 
Operski gala koncert zakazan je za subotu,  8. oktobra od 20 časova na sceni Jadran Narodnog pozorišta u Subotici. Sedmoro operskih solista iz regiona nastupiće u pratnji Orkestra Opere SNP-a i članova Subotičkog simfonijskog orkestra, a na programu su arije iz najpoznatijih svetskih opera kao što su  Karmen, Toska, Aida, Turandot, Rigoleto, Lučija od Lamermura, Seviljski berberin…

Cilj ovog značajnog projekta je povezivanje u oblasti kulture koje uključuje 10 zemalja regiona, a efekti koji će biti ostvareni su saradnja između teatara, koprodukcije, razmene umetnika, ali i rad na novim projektima,  novim operskim delima, planirana je i organizacija zajedničkih škola za mlade umetnike, podsticanje i podrška mladim kompozitorima, promocija novih opera koje obuhvataju šire društveno angažovane teme, vezane za region. 

Ciljna grupa programa su menadžeri teatara iz regiona, ali i građani AP Vojvodine koji će imati priliku da slušaju ovaj jedinstveni koncert, sa solistima iz regiona i da na taj način dobiju poruku da konkretno radimo na regionalnoj  saradnji na polju kulture i da započinjemo jednu novu epohu u razvoju opera Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Subotici. 

Organizaciju „Regionalnih operskih dana“ omogućio je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. 

(foto i info: Narodno pozorište Subotica)

Izvor: subotica.info