РИБОЛОВАЧКИ КУП РВИ ОДРЖАН У СРБОБРАНУ

У Србобрану је у суботу одржан II Риболовачки куп ратних војних инвалида Србобрана, и XVII  Куп ратних војних инвалида Војводине. На обали Великог бачког канала риболовачке вештине и знања опробало је 15 такмичарских екипа, већина из Војводине, али и из Ћићевца и Горњег Милановца, као и два тима из места Републике Српске, Градишке и Зворника. Остале селекције оформили су клубови и удружења из: Вршца, Новог Кнежевца, Инђије, Бечеја, Руме, Сенте, Сомбора и Оџака, и две екипе риболоваца из Србобрана.

„Такмичење је ове године одржано под покровитељством Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, као и уз снажну подршку општине Србобран. Веома смо задовољни оствареним, бројем екипа и лепим временом, које нас је послужило. Учесници Купа били су ратни војни инвалиди и чланови породица палих бораца, пореклом са свих простора бивше државе. Лепо је видети све ове људе, бивше борце, како у миру и са задовољством пецају. Надам се да ће једном доћи време када нећемо имати више ратних војних инвалида, то ће значити да нема ни ратова, да се живи у миру и да се само пеца. Овај вид спорта јако је добар за људе који су прошли ратове, доноси мир и релаксацију, зато их организујемо и на њих одлазимо. Већ смо договорили одлазак на неколико такмичења у Војводини, а одлазили смо и у Републику Српску, планирамо одлазак и у Краљево, Ћићевац, где смо позвани“, оценио је традиционално риболовачко такмичење председник УРВИ Србобран Горан Мијонић. 

Он је позвао све бивше борце са територије општине Србобран, да се са документацијом о учешћу у рату јаве Општинској управи како би стекли статус ветерана рата. Та категорија грађана је од ове године препозната у закону и важно је да се сви региструју како би касније могла да се остварују различита права и бенифиције.

Такмичењу на ВБК је присуствовао и Милош Урошевић, помоћник секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, задужен за борачка питања.

„Са великим задовољством сам се одазвао позиву и дошао у Србобран, где могу рећи да сам позитивно изненађен нивоом организације ове манифестације. Амбијент је лепо уређен, број учесника је заиста велик и долазе са различитих крајева, што је потпуно неочекивано и за сваку похвалу. Када ме је председник удружења, Горан Мијонић, позвао одмах сам потврдио долазак, пре свега јер се ово удружење јако истиче. То можда није популарно рећи због осталих удружења, али то је тако, србобрански УРВИ је јако добро организован и улаже се много напора и труда у рад. Задовољство је сарађивати са људима који тако воде организацију, имају добру међусобну комуникацију и види се да су другови. Можда неком са стране може деловати да је ово само неко такмичење за разбибригу, али ни изблиза није тако. Чуо сам много добрих предлога од људи овде, како унапредити рад удружења, како поспешити сарадњу са секретаријатом и министарством, чак смо чули и добру идеју за едукацију. На јесен ћемо одржати један такав семинар посвећен едукацији општинских референата који се баве питањем бораца и ратних војних инвалида. То су углавном теме које су доста осетљиве и којима треба прићи на одређен начин. Доста добрих предлога сам чуо и радо ћемо их уткати у тај семинар“, истакао је Урошевић и додао да ће Покрајинска влада и секретаријат увек подржавати овакве акције и УРВИ.
Најбоља екипа на такмичењу била је из Горњег Милановца, чији су риболовци освојили два прва и једно друго место. Друга екипа у генералном пласману дошла је из Ћићевца, са освојеним по једним првим, другим и трећим местом. Репутацију добрих риболоваца у Србобрану одбранили су чланови локалног Удружења „Храбри борци“, који су заузели треће место у пласману, са по једним четвртим, шестим и осмим местом.

Извор: Општина Србобран