РУКЕ СЛУЖЕ ДА ПРУЖЕ ПОМОЋ

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се 23. фебруара, а ученици пећиначке основне школе “Слободан Бајић Паја” низом активности обележили су дан Розих мајица. Овогодишњи слоган је “Насиље престаје овде”, а током радионице под називом “Зашто ме одбацују”, по речима директорке Милијане Срдић, деца су кроз групни рад и дискусију били у прилици да учествују у јачању групне кохезивности, стварању складне атмосфере у којој главну улогу, како каже, има блискост и међусобна сарадња, као и остваривање групног идентитета и осећања припадности групи.

Пре почетка радионице, директорка је поздравила чланове Ученичког парламента и Вршњачког тима и пожелела им лепо дружење, кроз игру, осмех, забаву, али и вредно залагање и учешће у припремљеним активностима.

“Ученици су са задовољством учествовали у бројним активностима. Најпре су одслушали песму „Не ругај се“, а затим су исписивали поруке пријатељства на розим мајицама, претходно направљеним од хамер папира. У активностима су учествовали и ученици нижих разреда, како у матичној школи, тако и у подручним одељењима. Упознавали су се са разлогом обележавања овог дана, подсетили су се свих врста, нивоа насиља, начина превенције и интервенције, правили су плакате, исписивали лепе поруке на симболичним розе мајицама, играли се розим балонима. Затим, гледали су едукативне филмове на ову тему, сецкали су и сврставали сличице са приказима насилног и лепог понашања, креирали су своје розе мајице са упечатљивом поруком „НЕ НАСИЉУ!“, а порукама пријатељства су украшавали кишобран, осликавали дланове и при томе су се сложили да руке служе да пруже помоћ, да боје, цртају, праве и граде, а не за насиље. Ученици су, такође, написали песму посвећену Дану розих мајица. Уживајући у свим активностима, деца су схватила да дружење треба да им буде као цвет, лепо и весело” – рекла нам је директорка Срдић.

Радионицама су присуствовале координаторке Ученичког парламента и Вршњачког тима – наставница историје, Дарија Швоња и дефектолог-логопед, Јелена Радосављевић, као и помоћник директора, Слађана Бујила и педагог Марија Малешевић.

Извор: Општина Пећинци