САОПШТЕЊЕ СА СЕДНИЦЕ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ

Покрајинска влада је на данашњој седници утврдила предлоге девет покрајинских скупштинских одлука о увођењу посебних програма у области здравствене заштите и једну у области јавног здравља за територију АП Војводине, у 2018. години. За спровођење ових програма у покрајинском буџету планирано је 39 милиона динара.

Законом о здравственој заштити је, наиме, утврђено да аутономна покрајина може донети посебне програме здравствене заштите за поједине категорије становништва, односно врсте болести које су специфичне за аутономну покрајину, а за које није донет посебан програм здравствене заштите на републичком нивоу.

Поред постојећих шест програма који се настављају и у овој години, као што су, између осталих, програм раног лечења компликације шећерне болести на очима, неонаталног скрининга на цистичну фиброзу, вантелесне оплодње, лечење обољења штитне жлезде, Покрајинска влада предложила је четири нова програма у области здравствене заштите.

То су програм савременог терапијског и дијагностичког метода у лечења инсулта, мултипле склерозе, амиотрофичне латералне склерозе, болести моторног неурона, терапорезистентног депресивног поремећаја и неуропатског бола, затим програм телемедицине у лечењу исхемијској можданог удара, програм раног препознавања броја менталних поремећаја развојног доба, као и поновно увођење унапређеног програма контроле крвног притиска и срчаног ритма код хипертензивних трудница.

Програме ће реализовати Клинички центар Војводине, Институт за јавно здравље Војводине у сарадњи са заводима за јавно здравље у Војводини, Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине и Институт за кардиоваскуларне болести Војводине.

На данашњој седници, Покрајинска влада прихватила је информацију о финансирању реконструкције и доградње дворца Хетерленд у Бочару у општини Нови Бечеј и задужила Управу за капитална улагања Војводине да спроведе поступак јавне набавке за финансирање израде техничке документације, као и техничке контроле пројекта.

На тај начин подржана је иницијатива општине Нови Бечеј да се изради нова пројектно-техничка документација, имајући у виду све околности које су пратиле досадашње извођење радова и, посебно, промену намене овог објекта, као и неопходност наставка радова, како би се овај објекат, као и досадашња улагања у њега, заштитила од даљег пропадања.

Извор: Влада АП Војводине