САСТАНАК У БРИСЕЛУ СА НОВИМ КОМЕСАРОМ ЗА ПРОШИРЕЊЕ

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и потпредседник Скупштине АПВ Дамир Зобеница разговарали су 7. децембра 2019. у Европској комисији у Бриселу са новопостављеним комесаром за проширење Оливером Вархељијем. 

Изразивши велико задовољство што је само неколико дана након избора и потврђивања новог састава Европске комисије у Европском парламенту крајем новембра комесар Вархељи примио делегацију Скупштине АП Војводине, председник Пастор је оценио да је реч о поруци којом се исказује спремност за партнерску сарадњу са Републиком Србијом.

Он је нагласио да је након састанка са новим комесаром потврђено да његовим избором Србија са много више оптимизма може да гледа на процес проширења и да ће имати саговорника који добро разуме прилике у региону Западног Балкана и спреман је да чини кораке који ће допринети европској перспективи овог дела Европе. 

„Сигуран сам да је у комесару Вархељију наша земља добила пријатеља који ће посвећено радити на даљем процесу европских интеграција наше земље“, нагласио је Пастор.

Председник Пастор и потпредседник Зобеница су 6. децембра у Европском парламенту разговарали и са Владимиром Билчиком, новим известиоцем Европског парламента за Републику Србију, а на састанку је изражена обострана спремност за отворену и конструктивну сарадњу у будућности. Такође, представници Скупштине АП Војводине, присуствовали су и заседању Бироа Скупштине европских региона, које је одржано у Бриселу, организације у оквиру које је Дамир Зобеница, један од потпредседника задужен за економски развој.