СЕКРЕТАР САКАЛАШ УРУЧИО УГОВОРЕ ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ У ОБЛАСТИ ОБРАЗОВАЊА – ЗРЕЊАНИНСКИМ ШКОЛАМА 11,5 МИЛИОНА ДИНАРА

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш и заменик покрајинског секретара Милан Ковачевић уручили су данас, у просторијама Електротехничке и грађевинске школе „Никола Тесла“, уговоре о додељеним средствима по конкурсу за финансирање и суфинансирање реконструкције, адаптације, санације, инвестиционо и текуће одржавање објеката образовно-васпитних установа.

Вредност овогодишњег конкурса износи 91 милион динара, а средства су додељена за 62 установе с територије АП Војводине.

Сакалаш је рекао да се на конкурс одазвао велики број школа са захтевима који су били много већи од планираног износа и да су зато дати приоритети.
– То се превасходно односило на круцијалне ствари, као што су мокри чворови у школама, санација кровова, али и енергетска ефикасност зграда која је такође битна за цео наставни процес. Данас смо на четвртом месту где потписујемо уговоре, започели смо у Пачиру, после тога у Новом Саду и Сремској Митровици, а данас смо у Зрењанину. Изузетно нам је драго што су школе заинтересоване и што желе да унапреде своје услове рада, а ми смо ту да им помогнемо – рекао је он.

Свечаном потписивању присуствовао је и градоначелник Симо Салапура, са својим сарадницима, који је рекао да је за Град Зрењанин као образовни центар овог дела Војводине са мрежом од 40 основних и средњих школа веома битна и значајна сарадња која је остварена са покрајинским и републичким институцијама. 

– Захваљујем се зрењанинским школама које су биле активне и које су на овом конкурсу добиле износ од 11,5 милиона за унапређење општих услова функционисања у школама, захвалност и Покрајинском секретаријату, а наравно и подсећање да је Град Зрењанин ове године кренуо у циклус обнављања и реновирања. Тако смо у школи “Јован Јовановић Змај” заменили целокупну столарију у износу од преко 5 милиона динара, али смо и за Техничку школу набавили возило које им је неопходно као наставно средство. Уложили смо новац и у нашу Економско – трговинску школу за обнаваљање три учионице, ходника и кабинета, а овде у школи “Никола Тесла” заједно са Покрајином, заједничким средствима ћемо решавати проблеме који се тичу фасаде, односно уређења школе – рекао је градоначелник Салапура.

Директорка школе “Никола Тесла” Марија Серво указала је на важност данашњег потписивања уговора са Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.
– Захваљујући томе кренућемо у сређивање фасаде. Зрењанинци знају да већ пет година у нашој школи не можемо да користимо главни улаз и самим сређивањем фасаде неће се само лепше изгедати школа него ће то битно утицати и на квалитет боравка свих у школи – рекла је директорка школе, коју похађа 814 ученика, и навела да добијена средства износе нешто више од 3,1 милион динара, да ће Град Зрењанин бити суфинансијер и да се процењује да ће та, прва фаза радова, износити око 7,5 до 8 милиона динара.
– За средства која ће бити потребна за наредне фазе радова конкурисаћемо у наредном периоду, а нама је за сада битно да кренемо са овом првом фазом радова. Напоменула бих да је зграда школе под заштитом државе – рекла је још директорка  

ОШ „СЕРВО МИХАЉ“ финансирање  текућег одржавања објекта спортске сале 860,000.00
ОШ „СОЊА МАРИНКОВИЋ“ финансирање инвестиционог одржавања 2. фаза – замена прозора 1,800,000.00
ОШ „СЛАВКО РОДИЋ“ финансирање текућег одржавања  санитарних чворова 2,990,000.00
 СРЕДЊА ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА финансирање адаптације дела школске зграде -2 учионице сe адаптирају у санитарни чвор 2,928,000.00
ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКА И ГРАЂЕВИНСКА ШКОЛА „НИКОЛА ТЕСЛА“ финансирање  текућег одржавања – спровођење мера техничке заштите на фасади дела зграде школе – 1. фаза 3,119,000.00

Извор: Град Зрењанин