СЕМЕ МАРИХУАНЕ ПУТУЈЕ БРЗОМ ПОШТОМ

Цариници су 27. фебруара 2018. године, приликом контроле пошиљака пристиглих курирском службом “DHL“ запленили готово 90 семенки марихуане.

Спорна пошиљка стигла је авионском поштом из Валенсије, а адресирана је на примаоца из Крагујевца.

У пошиљци, која је предата полицији у даљу надлежност, налазило се 16 паковања са укупно 88 разних врста семена марихуане.

Подсетимо да су цариници прошле године открили готово идентичну пошиљку која је пристигла курирском службом “DHL“. У тој пошиљци која је из Шпаније послата примаоцу из Крушевца откривена је 31 семенка марихуане, адитив за раст те опојне биљке, као и папир за увијање.

Својеврстан куриозитет је и случај који се прошле године догодио у пошти у Новом Саду, када су цариници у само једном дану открили чак 12 пошиљака које су садржале разне наркотике међу којима и семе марихуане.

Тренд куповине и продаје преко интернета непрестално се развија и контролне службе неминовно морају своје деловање да усклађују са тим околностима. Сведоци смо да постоји све већи број интернет портала специјализованих за куповину и продају робе, огласних простора, па чак и продаје робе преко друштвених мрежа.

“Самим тим број пошиљак непрестално расте, јер се сва та роба купљена преко интернета доставља купцима преко курирских служби или редовне поште. Управо зато царинска сужба нема намеру да занемарује тај феномен, већ га доживљава као додатни изазов и делује превентивно све чешћим контролама“, наглашава начелник Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина Иван Рибаћ.

Извор: Управа царина Републике Србије