ШКОЛСКИ ПРИБОР ЗА 48-ОРО РУМСКИХ СРЕДЊОШКОЛАЦА

Сви средњошколци из наше општине припадници ромске националне заједнице добили су данас поклоне у виду ранчева и школског прибора, а средства су обезбеђена из Европске уније кроз пројекат Еразмус +, а сам поступак је спровео општински Мобилни тим за инклузију Рома.

Пригодној свечаности поделе поклона, у Културном центру „Брана Црнчевић“, присуствовали су: покрајинска посланица Јелена Јовановић, директор Канцеларије за инклузију Рома АПВ Милош Николић, председник СО Рума Стеван Ковачевић, начелник Општинске управе Душан Љубишић и координаторка за ромска питања у Општини Рума Данијела Тадић.

Чињеница да у румској општини има око 50 Рома средњошколаца је огроман напредак за ромску националну заједницу када је у питању образовање, оценила је Јелена Јовановић покрајинска посланица и додала да је образовање за припаднике ромске националне заједнице нешто најважније, јер је то једини пут да изађу из зачараног круга беде и сиромаштва.

„Општина Рума даје велики допринос када је у питању побољшање положаја ромске националне заједнице у различитим сегментима. Рума се сигурно налази у врху општина када је у питању положај ромске националне заједнице у Војводини. Осим доделе школског прибора ђаци у Руми добијају, на основу Локалног акционог плана за Роме, бесплатне месечне карте и стипендије. Све је то донело нагли помак када је у питању образовање ромске деце и то нас све веома радује“, изјавила је Јелена Јовановић.

Међу оним ученицима који су данас добили на поклон школски прибор нашао се и млади Румљанин, европски првак у савате боксу, Петар Јованов. Одличан ученик и успешни спортиста који доказује да се све може кад се хоће.

„Друга сам година Средње техничке школе „Миленко Брзак Уча“, смер електротехничар рачунара. Увек су ме интересовали рачунари, па сам желео да проширим своје знање и због тога сам уписао тај смер. Мислим да ћу и после средње школе наставити са образовањем и да ћу уписати факултет. Задовољан сам резултатима које постижем, имам успеха и на школском и на спортском плану. Две године добијам и општинску стипендију, на чему сам захвалан“, рекао је Јованов.

Душан Љубишић, начелник Општинске управе истиче да је локална самоуправа учинила много како би се унапредио социјални положај припадника ромске националне заједнице.

„2015. године смо донели један важан стратешки документ, Локални акциони план за унапређење положаја ромске националне заједнице и где смо практично дефинисали шта је то што треба да урадимо у периоду од пет година, од 2015. до 2020. године. Ревидирали смо овај документ 2017. године где је оно што смо урадили изостављено, а ставили смо неке нове ствари за које смо сматрали да ће дати учинак. Чињeница да смо данас овде и да 48 деце похађа средњу школу у нашој општини говори у прилог томе да заиста имамо резултате, јер је број деце пре 4-5 година био знатно мањи. То је само део успеха који смо постигли. Ми из буџета стратешки већ издвајамо одређена средства за стимулисање деце пре свега да иду у школу, јер образовање јесте кључ свега“, рекао је Љубишић.

Данијела Тадић, координаторка за ромска питања Општине Рума се захвалила локалној самоуправи на подршци у борби за заједнички циљ унапређење положаја Рома.

„Делујемо заједно кроз Мобилни тим на многим пољима. Бавимо се социјалном заштитом, здравственом заштитом, образовањем, условима становања. Са Центром за социјални рад смо активни на пољу превенције малолетничких бракова, причамо на терену са девојчицама и дечацима, предочавамо им могуће негативне последице, једноставно подижемо свест када је у питању та осетљива тема. Такође, у фокусу нам је и насеље Рупе и ту разматрамо могућности за неке нове пројекте који би помогли решавање проблема неусловног становања“, казала је Данијела.

Извор: Општина Рума