СОМБОР: БИЦИКЛИСТИЧКА ОДМОРИШТА ЗА АФИРМАЦИЈУ ЗЕЛЕНОГ ТУРИЗМА

Два бициклистичка одморишта на територији Града Сомбора од данас су спремна да дочекају бициклисте на Еуровело 6 бициклистичкој рути. Одморишта садрже тоалете са тушем, као и надстрешнице за одмор, тако да ће љубитељи двоточкаша после дужег пута овде моћи да направе паузу и да се освеже.

Одморишта која се налазе у Сомбору и Бездану изграђена су у оквиру пројекта „Баја-Сомбор зелене стазе“ који реализује Град Сомбор заједно са прекограничним партнерима Градом Баја и Туристичком организацијом Града Баје, у оквиру програма  ИНТЕРРЕГ ИПА прекограничне сарадње Мађарска-Србија 2014-2020. Програм се финансира из Европског фонда, а укупна вредност одобреног пројекта је 403.971,56 евра, док је учешће Града Сомбора 10%.

„Сматрамо да ће ово афирмисати како бициклистички туризам, тако и спорт, али свакако и ширу и бољу, како прекограничну, тако и међународну сарадњу. С обзиром да се ова одморишта налазе на стази Еуровело 6, која, као међународна бициклистичка стаза, свакако сада има још један већи капацитет у смислу да тоалети и туш кабине донекле доприносе томе да бициклисти и на нашој територији имају адекватније услове за даљи наставак свог путовања, или пак његово отпочињање одавде. Реализација овог пројекта подразумеваће и даљу афирмацију како зеленог туризма, тако и спорта, афирмацију како кајака, тако и бициклизма и бројне манифестације у склопу реализације самог пројекта за које очекујемо да се наставе и у будућности“ истакла је градоначелница Душанка Голубовић приликом обиласка новоизграђеног одмаралишта у Сомбору.

Асистент на пројекту Мелита Даниловић рекла је да је основна идеја била да се природни потенцијал ова два града мало више експонира, истражи и унапреди.

„Сомбор и Баја су већ познати као туристичке дестинације, пре свега по гастрономској понуди и атрактивним догађајима који се овде дешавају, али природно окружење још увек је неистражено. Циљ пројекта јесте да се направи једна мрежа зелених стаза, или зелених путева између Баје и Сомбора, првенствено бициклистичких путева, пешачких рута, кајак путева и осталих природних и зелених стаза“ рекла је Даниловић.

У оквиру пројекта „Баја-Сомбор зелене стазе“ Град Сомбор до сада је реализовао низ активности међу којима су отварање „Кајак центра“ Сомбор, организовање обука вожње кајака, кајак авантуре, Сомбор-Баја ултрамаратон, а сада су изграђена и бициклистичка одморишта.

Извор: Град Сомбор