СРЕМИЦА ХЕКЛАЊЕ ЧУВА ОД ЗАБОРАВА

Хеклањем, као и другим ручним радовима, попут штрикања, веза или гоблена, данас се баве углавном старије жене, не дозвољавајући да се забораве. Своје знање радо би пренеле млађима, али њих је све мање. Ипак, наравно, изузетака има.

У данашње ужурбано време тешко је ускладити посао, обавезе у кући и сате који можда преостану за неки релаксирајући хоби. Уз фолклор, којим се бави у два културно – уметничка друштва, Хелени Чањи Урам из Шида радост пружају и игле и разнобојна вуница, којима се посвети обично на крају дана. Скоро да не постоји одевни предмет који није успела да нахекла.

Уникатне хаљине, пелерине, шалови и капе, торбице, па чак и зепице за мале фолклораше, настале најпре у мислима, у тренуцима инспирације, лако и вешто ствара, удубљена у свој креативни свет. Успева помало и да попуни кућни буџет.

Мустре за хеклање углавном налази у разним часописима и на интернету. Време које јој је потребно да изради неки предмет зависи од величине, али и од детаља. Тренутно ради блузицу за ћерку.

У свом раду ужива и напросто се искључи. Када машти дода вољу, стрпљење и љубав, настају права чуда од конца.

Извор; РТВ