СРПСКА ТЕХНОЛОГИЈА У ЕГИПТУ

Српска компанија Сигма и египатска компанија HYassa Group, потписале су данас у Привредној комори Србије Протокол о преносу технологије у области хемијске индустрије. Српска компанија пласираће на афричко тржиште производњу дезинфекционих средстава што ће бити значајан допринос и за компаније, али привреду две земље. Протокол су потписали власник и директор „Сигма Црвенка“ Драган Капичић и Хода Галал Јаса, председница и извршна директорка HYassa Group, у чијем се власништву налазе обе египатске компаније. Директор Сектора за интернационализацију ПКС-а Михаило Весовић рекао је да је овај споразум резултат рада ПКС и египатских пословних асоцијација, као и сарадње председника две државе.

„Ово је резултат повећања поверења и отварања неких нових могућности. Наша компанија ће продавати технологију, ово није трговински споразум већ дубљи економски споразум између две компаније“, рекао је Весовић.

Секретар Удружење за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПКС Драган Стевановић, рекао је да је договор да Сигма да опрему и технологију, а две повезане египатске фирме логистику у производњи и дистрибуцију дезинфекционих средстава на територији Египта.

„Египатска компанија ће даље пласирати готове производе, као и технологију осталим афричким земљама“, истакао је Стевановић. Додао је да је у питању  вишемилионска заједничка инвестиција. Директорка египатске компаније, Хода Галал Јаса, рекла је да је главни параметар за сарадњу био квалитет.Оценила је да две компаније деле исте ставове када је у питању очување људског здравља и здраве животне средине.

Амбасадор Египта Насел Салах изразио је задовољство што Србија и Египат остварују партнерства и продубљују економске односе. Истакао је да је уверен да ће до краја 2023. године бити завршен Нацрт споразума о слободној трговини између две земље.

Домаћа компанија „Сигма“ је власник технологије „Хлороген“, поседује C знак за опрему, и једини у земљи имају ЕУ сертификат да је њихово средство учинковито на вирус Sars-CoV-2, који изазива  Kовид-19.

Извор: Општина Кула