СТАМБЕНО ЗБРИНУТО 15 ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА

Општина Рума се, као и претходних година, укључила у Регионални стамбени програм који се реализује у више општина и градова у Србији, а у оквиру којег се решавају стамбене потребе избеглица у виду откупа сеоских кућа или доделе грађевинског материјала.
У овом, деветом по реду, таласу Регионалног стамбеног програма, Општина Рума је потписала Уговор са Комесаријатом за избеглице и миграције и Јединицом за управљање пројектима у јавном сектору из Београда, вредности 165.000,00 евра за откуп 15 кућа.
Вредност пакета помоћи је 11.000 евра по породици, односно 9.500 евра за куповину куће и још 1.500 евра за пакет грађевинског материјала или друге опреме, казао је председник Општине Рума Слађан Манчић, који је данас на пригодној свечаности у Градској кући, уручио купопродајне уговоре прворангираним породицама.
„Девет од десет кућа је купљено у румским селима. Та села ће добити нове становнике и нову енергију. Видим да су људи срећни, дуго су чекали да добију свој кров над главом. Сва средства су обезбедили партнери на пројекту, односно КИРС и ЈУП, ми смо дали логистичку подршку. За ових 15 кућа се пријавило укупно 27 породица. По потписивању ових уговора добили смо обавештење од Комесаријата да су они потписали нови уговор са Европском унијом, добили додатна средства, тако да и ових 12 породица испод црте ће у наредном периоду потписати уговор и добити иста ова средстава и решити своје стамбено питање“, истакао је председник Манчић.
Марко и Жељка Кулић су 1992. године избегли из Босне и већ скоро три деценије живе као подстанари.
„Ми смо конкурисали прво за куће које су биле намењене младим брачним паровима и нисмо добили. На срећу овог пута није било тако. Сада ћемо купити кућу у Никинцима, у близини ове у којој сада живимо као подстанари. Ту ћемо живети са шестогодишњим сином и ћерком старом 10 месеци, а ако Бог да биће нас и више. Веома смо задовољни, јер сада први пут имамо своју кућу. Морам рећи да ми је драго што ће се решити проблеми и људи који су на овом конкурсу били испод црте, добро нам је позната њихова ситуација, сви смо делили исту муку“. рекао је Марко Кулић.
Стамбено збринуте породице:
Презиме и име носиоца домаћинства АДРЕСА АДРЕСА КУЋЕ ЗА ОТКУП
ЉУБИСАВЉЕВИЋ ЈЕЛЕНА РУМА РУМА
ТРБОВИЋ ГОРАН НИКИНЦИ ХРТКОВЦИ
МАРКОВИЋ ДАЈАНА НИКИНЦИ НИКИНЦИ
КУЛИЋ МАРКО НИКИНЦИ НИКИНЦИ
РОГИЋ ЉУБИЦА ГРАБОВЦИ ГРАБОВЦИ
АДАМОВИЋ МИРОСАВА ХРТКОВЦИ ХРТКОВЦИ
ЋУЛИБРК ЉИЉА РУМА БУЂАНОВЦИ
ГОГИЋ ВИТОМИР РУМА СТЕЈАНОВЦИ
СУБАНОВИЋ БРАНКО ПЛАТИЧЕВО ПЛАТИЧЕВО
ЧЕСТИЋ БИЉАНА ДОБРИНЦИ КРАЉЕВЦИ
ВЛАДИЋ МИЛОРАД ПУТИНЦИ ПУТИНЦИ
ЕРИЋ ДЕСАНКА РУМА ДОБРИНЦИ
КРЊАИЋ СЛОБОДАН РУМА КРАЉЕВЦИ
ЗОРИЋ МИРКО РУМА ХРТКОВЦИ
ЦВИЈЕТИЋАНИН ДЕЈАН ЖАРКОВАЦ ЖАРКОВАЦ
Извор: Општина Рума