STVARALAŠTVA I KULTURE SPOJ DIGITANOG

Udruženje “Digitalna regija” iz Subotice i Udruženje “Szo-Ter” iz Segedina počeli su realizaciju još jednog prekograničnog projekta “Spoj digitalnog stvaralaštva i kulture” (“Digital meets culture”) koji je posvećen očuvanju starih zanata u digitalnoj eri, te ulozi mladih u tom procesu, navodi subotica.info.

Otvarajuća konferencija projekta organizovana je krajem januara u Segedinu, uz pridržavanja svih mera predostrožnosti zbog pandemije Kovid19, zbog čega su predstavnici partnera iz Srbije uzeli učešće putem video linka.

Kako je istaknuto na ovoj konferenciji, tokom ove godine biće izrađena Regionalna studija profesije tradicionalnog zanatlije, koja će podrazumevati anketu među zanatlijama – istraživanje njihovih potreba, okolnosti u kojima rade, prepreke sa kojima se suočavaju itd, dok će njen drugi deo predstavljati proučavanje funkcionisanja zanatlijskih zanimanja i razvoj registra svih tradicionalnih zanata regiona.

Stručni tim koji se sastoji od iskusnih starijih zanatlija će nakon toga razviti nastavni plan i program za obuku u radionicama namenjenih srednjoškolcima. Program će sadržati metode, odnosno tehnike prenosa znanja u tradicionalnom procesu ručne izrade raznih predmeta karakterističnih za ovaj region.

“Tokom 2 meseca, ukupno 3 grupe, svaka od 6-7 učenika, će proći 3 dvodnevna treninga posvećenih nekom od odabranih zanata. Učenici iz Srbije će prisustvovati obukama u Mađarskoj i obrnuto. Studente će obučavati stare iskusne zanatlije” – istakli su predstavnici Digitalne regije na ovoj konferenciji.

Paralelno sa tim procesom, teče izrada scenarija, a slede snimanja na terenu, produkcija i postprodukcija, a na kraju je predviđeno i emitovanje na lokalnim i regionalnim TV stanicama, gde će učenici takođe biti uključeni u proces produkcije.

Srednjoškolci koji učestvuju u letnjoj radionici, uz pomoć njihovih trenera i medijskih profesionalaca, dizajniraće, snimati i izraditi niz dvojezičnih tutorijala koji pokrivaju najmanje 15 različitih rukotvorina.

“Produkt produkcije biće “podignut” na internet, gde će na posebnom sajtu biti izrađena i baza podataka koja uključuje registar svih tradicionalnih rukotvorina u regionu, njihova istorija, metodologija itd. EHandicraft bi takođe sadržao digitalnu mapu zanata, njihov geografski položaj, spisak svih regionalnih događaja posvećenih rukotvorinama itd” – rečeno je na konferenciji.

Uz veb stranicu pod nazivom “EHandcraft” , radiće se i aplikacija za mobilni telefon na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku koja će biti razvijena i direktno povezana sa EHandcraft platformom. Prijava će omogućiti lak pristup mrežnom sadržaju sa mobilnog uređaja koji uglavnom koriste mlađi korisnici i omogućiće veću interakciju.

Projekat pod nazivom “Digital meets culture” treći je po redu prekogranični projekat koji zajednički realizuju ova dva udruženja medijskih profesionalaca, i realizuje se uz podršku Evropske unije, u okviru IPA INTERREG programa prekogranične saradnje “Mađarska – Srbija”.

Izvor: subotica.info