СУБОТИЦA ДОМАЋИН МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА ИТАЛИЈАНСКЕ ПРИВРЕДЕ“

Суботица је данас била домаћин „Дана отворених врата италијанске привреде“, манифестације која се поклапа са иницијативом PMI Day – Националним даном малих и средњих предузећа Италије који ове године обележава своје тринаесто, а у Србији шесто издање. Тим поводом, у Градској кући је најпре одржан одвојени састанак на коме је градоначелник Суботице Стеван Бакић разговарао са амбасадором Италије у Србији Луком Горијем и председником „Конфиндустрије Србија“ Патрициом Деи Тосом, а потом и други, проширени састанак, уприличен на тему јачања сарадње средњих стручних школа и привреде, односно дуалног образовања.

Градоначелник Бакић је, обраћајући се медијима након састанака у Зеленој и Плавој сали Градске куће, изјавио да је током срдачног сусрета са амбасадором Горијем и Деи Тосом гостима представио економске, инфраструктурне и друге потенцијале Суботице и навео чињенице које су допринеле да она постане препознатљива по стратегији у привлачењу страних директних инвестиција и отварању нових радних места.

„Разговарали смо о интензивирању привредне, образовне и културне сарадње, као и о унапређењу спољнотрговинске размене. Током тог сусрета Његовој екселенцији сам изразио захвалност на подршци коју Италија пружа нашој земљи у процесу европских интеграција и залагању за његово убрзање”, истакао је градоначелник Бакић.

Уз подсећање да су Италија и Србија пре 143 године успоставиле дипломатске односе, а пре 13 година и стратешко партнерство, он је истакао да је Италија значајан спољнотрговински партнер Републике Србије и Аутономне покрајине Војводине, али и овог региона.

„Укупна робна размена Регионалне привредне коморе Севернобачког управног са Италијом у 2021. години износила је 215,1 милиона долара, што је за 65,3 одсто више од укупне робне размене у истом периоду у 2020. години. Иако је Италија, када је реч о укупној робној размени на нивоу наше регионалне привредне коморе на трећем месту, иза Немачке и Мађарске, констатовали смо да има простора за јачање економског партнерства“, нагласио је градоначелник Бакић.

Навео је да је, када је реч о дуалном образовању, Суботица један од пионира дуалног образовања у Србији и да се настава по том моделу одвија у два тренинг-центра: Техничкој школи „Иван Сарић“ и Хемијско-технолошкој школи, као и у Политехничкој школи, што, како је рекао, сведочи о квалитету образовања у овом граду.

„Велика нам је част што су наши италијански пријатељи одлучили да управо Суботица буде град у којем ће бити одржан ’Дан отворених врата италијанске привреде’. У жељи да допринесемо јачању наших, већ изузетно добрих односа, и да будемо добри домаћини, Град Суботица је максимално подржао овај догађај. Драгим  гостима бих, на крају, још једном пожелео срдачну добродошлицу и угодан боравак у нашем граду, а ову прилику бих искористио да наше драге пријатеље из Италије позовем да заједнички навијамо за  фудбалску репрезентацију Србије која вечерас наступа на Светском првенству у фудбалу“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Амбасадор Италије Лука Гори захвалио се градоначелнику Суботице, помоћници министра и председнику „Конфиндустрије Србија“ на организацији важног дана као што је „Дан отворених врата за мала и средња предузећа“ и нагласио да је изузетно срећан што је данас присутан у Суботици у којој, иначе, борави први пут.

„Данашњи дан се уклапа у један веома сложен, динамичан и жив билатерални однос између Италије и  Србије,  однос који је изузетно позитиван и развијен како на политичком тако економском и културном плану“, нагласио је Гори.

Према његовим речима, током наредног периода радиће се на побољшању и даљем развоју економске сарадње у овој регији, а нарочито у Суботици.

„Мислим најпре на сектор пољопривреде и туризма, али такође и на сектор такозване зелене  транзиције и свих пројеката  који се тичу очувања животне средине. Захваљујем се још једном и изражавам спремност амбасаде Италије да  заједничким снагама ради са Суботицом,  Војводином и Србијом. И свако да вечерас  неће изостати навијање за Србију у утакмици са Бразилом“, рекао је Лука Гори.

Патрицио Деи Тос је подсетио да је данас „Дан  отворених врата за средња и мала предузећа“ у целом свету, па се тако организује и у Србији.

„Данас је дан у којем предузећа која послују на овој територији отварају врата младим људима који су спремни за  посао, за рад. Акценат је на младима без којих нема будућности и који треба да донесу свежину, нове и иновативне идеје које ће довести до развоја предузећа, а на тај начин ће доћи и до раста и развоја привреде и читаве земље. Додао бих да су пријатељства оно што треба неговати и у том смислу ћу рећи: Форца Србија – Напред Србија за вечерас. И живела Италија“, нагласио је Патрицио Деи Тос.

Присутнима се обратила и помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић, која је од данас, како је речено током обраћања медијима, директор Канцеларије за дуално образовање и национални оквир квалификација.

„У суботичким средњим школама, Техничкој школи ’Иван Сарић’, Политехничкој школи и Хемијско-технолошкој школи са задовољством морам да кажем да је ту актуелан читав сет профила који младим људима за будућност осигурава квалитет образовања“, казала је, између осталог, Габријела Грујић.

Градоначелник Стеван Бакић, амбасадор Лука Гори и Патрицио Деи Тос су, након обраћања медијима, заједно са учесницима проширеног састанка – представницима ресорног министарства, италијанске амбасаде, „Конфиндустрије Србије“, Града Суботице и директорима суботичких средњих стручних школа и италијанских компанија које послују на територији града Суботице – обишли италијанске компаније „Гордон – Калцедонија“, „Пластик кам ист“, „Ондапласт Балкан“ и „Електроремонт“.  

Извор: Град Суботица