SUBOTICA – ODMOR KOJI ĆE VAS OKREPITI I NAPUNITI NOVOM VRSTOM ENERGIJE

Tragate za mestom za odmor koji je savršen spoj razgledanja znamenitosti, uživanja u najboljem vinu i opuštanja u prelepoj prirodi?

Ne, ne morate da idete u Italiju kako biste doživeli ovu primamljivu kombinaciju iskustava. Na samom severu naše zemlje, nalazi se baš takav grad koji po svojoj lepoti može da parira mnogim evropskim destinacijama. Ukoliko do sada niste, napravite mesta u svom rasporedu da posetite i doživite Suboticu – grad ravnih, širokoh ulica, ušuškan u zelenilu i nadomak Palićkog jezera.

Aktivnosti i znamenitosti koje će učiniti da vam odmor u Subotici bude prepun utisaka nije malo, a mi izdvajamo nekoliko kojih apsolutno ne smete da propustite. U nastavku saznajte šta posetiti, u čemu uživati, a donosimo i par ideja kako da najbolje iskoristite svoj odmor u Subotici, navodi subotica.info.

Zanimljiv obilazak Subotice koji će vas provesti kroz vekove u samo jednom danu

Mirna i tiha, a tako veličanstvena! Prepuna istorije, Subotica je grad koji spaja različite religije i nacionalnosti i odaje počast svakoj od njih na potpuno upečatljiv način.

Ukoliko odlučite da svoj odmor provedete u ovom divnom gradu na samom severu Srbije, stan na dan Subotica  biće odlična baza gde ćete pronaći odgovarajući smeštaj i da upoznate ceo grad, ali i okolinu.

Znamenite građevine u Subotici

Ukoliko uživate u razgledanju zgrada koje izgledaju kao da imaju dušu, Subotica će vam pružiti šetnju za pamćenje. U samom centru, u neposrednoj okolini gradskog trga, nalaze se velelepne građevine koje datiraju iz nekih drugih vremena, i predstavljaju svojevrsne simbole ovog grada:

Gradska kuća u Subotici – Osim što je spomenik kulture od velikog značaja, ova upečatljiva zgrada ima poseban značaj za grad i njene stanovnike. Unikatna i neponovljiva, Gradska kuća u Subotici pažljivo je ukrašavana tokom dve godine nakon izgradnje, a samo jednim pogledom na nju shvatićete koliko je truda bilo uloženo.

Vojnića palata – Nepogrešivo drugačija, na gradskom korzou uzdiže se Vojnića palata, nemi svedok nekih davnih dana i prizor za pamćenje.

Stojkovićeva palata – Nastala u XIX veku, ova palate će vas oduševiti svojim izgledom u kome ćete moći da prepoznate duh nekih prošlih vremena i naslutite prizore i događaje sačuvane u fasadi.

Jevrejska opština – Kako u Subotici žive stanovnici različitih vera i nacionalnosti, u svojoj poseti imaćete prilike da osetite i bogat duh kulture, tradicije i tolerancije. Jedan od simbola veličanstvenosti i raznovrsnosti stanovnika ovog grada, upravo je Jevrejska opština.

Rajhl palata – Ovo velelepno zdanje i životno delo njenog arhitekte Ferenca Rajhla, ostaviće vas bez daha. Neobičnog izgleda i raskošne fasade, obogatiće vaše uživanje u odmoru u Subotici.

Napunite baterije u divnoj šetnji, a na svakom koraku ćete pronaći razlog da se divite nesvakidašnjim zdanjima koji nepokolebljivo dominiraju nad savremenijim građevinama.

Verski objekti kao simbol duhovne veličine ovog grada

Subotica je mesto bogato verskim objektima, značajnim građevinama i spomenicima kulture koji joj daju poseban šarm i čine da se u njoj osećate kao svetski putnik. Predstavićemo samo neke od njih:

Sinagoga

Izgrađena 1902. godine od strane članova jevrejske zajednice, sinagoga u Subotici druga je po veličini u Evropi. Nakon rekonstrukcije, ponovo je zablistala otkrivajući svu lepotu detalja i bogate tradicije.

Franjevačka crkva

Ponikla je iz tvrđave koja je imala veliki značaj u odbijanju Turaka. Posvećena je Svetom Mihajlu, a među žiteljima poznata je kao Stara crkva i središte je verskih aktivnosti na mađarskom i hrvatskom jeziku. Unutar crkve je stara biblioteka sa preko 15.000 knjiga, a u njoj se čuvaju i umetnička dela iz XVII veka. Jednostavna fasada bez ukrasa, shodno franjevačkoj tradiciji, danas je važan spomenik kulture i tradicije.

Katedrala Svete Tereze Avilske

Ova velelepna katedrala u baroknom stilu priznata je kao spomenik od velikog značaja, a od Pape Pavla VI je 1974. godine dobila titulu manje bazilike. Ispred same katedrale nalazi se spomenik Aleksandru Lifki, čuvenom kinematografu, a u neposrednoj blizini je i Trg žrtava fašizma. Ova istorijska zgrada otvorena je za posetioce, pa možete potpuno uživati u obilasku.

Muhadžir džamija

Novija građevina koja datira iz 2008. godine, savremeni je simbol vekovne tolerancije i suživota različitih religija u Subotici. Takođe je prvi islamski verski objekat koji je izgrađen na magistralnom putu od Sofije do Budimpešte nakon više od dve stotine godina.

Priuštite odmor i svojim nepcima uz fenomenalna Subotička vina

Osim bogatog kulturološkog sadržaja, ako vas put nanese u Suboticu, ne smete propustiti da okusite autentične arome nadaleko poznatih vojvođanskih vina. Takođe, neizostavni deo su i raznoliki gurmanluci i tradicionalna jela koja oslikavaju ono najbolje od kulturne i verske raznovrsnosti karakteristične za ovaj grad.

Pojedine vinarije otvaraju svoja vrata posetiocima, pa tako možete uživati u dobrom vinu i fenomenalnog pogledu, kao i u prilici da zavirite iza kulisa i osetite autentičnu atmosferu života i rada u vinogradima.

Dešavanja u Subotici koji će vam obezbediti dobar provod i bogat sadržaj

Iako u čarima ovoga grada možete uživati tokom cele godine, ukoliko ste ljubitelj organizovanih dešavanja ili želite da osetite energiju ovog podneblja u punom jeku, ovo su dešavanja u Subotici koje najtoplije preporučujemo:

 • Prvomajski uranak na Paliću
 • Festival evropskog filma na Paliću koji privlači brojne domaće i međunarodne goste
 • Dan grada koji se tradicionalno obeležava 01. septembra
 • Berbanski dani koji se održavaju na jesen
 • Subotica i njena okolina su kao stvorene za aktivni odmor ili duge šetnje u prirodi
 • Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora ili vam je jednostavno potrebno da se povežete sa prirodom kako biste se potpuno okrepili, Subotica i te kako ima šta da ponudi.
 • Ergela Kelebija – Idealno mesto da se približite prirodi
 • Nadaleko poznata ergela prostire se na 20 hektara uređenog prostora koji obuhvata pašnjake, trkačke staze, jezerce, park i slične sadržaje.
 • Možete uživati u jahanju konja, vožnji kočijama ili u veštinama najboljih jahača. Ovo će vama, a i vašim najdražima, posebno ukoliko je reč o najmlađima, predstavljati pravi doživljaj i uspomenu koju će dugo prepričavati.
 • Palićko jezero kao šlag na torti vašeg savršenog odmora u Subotici
 • Nadomak Subotice nalazi se i Palićko jezero, najveće u našoj zemlji. Okruženo predivnom prirodom, parkom i uređenim šetalištem, pružiće vam pravi odmor i relaksaciju pored vode. Ako svoj odmor želite da provedete malo dalje od grada, a opet dovoljno blizu, Palić smeštaj može biti prava opcija za vas.
 • Ukoliko na odmor idete sa najmlađima, ne propustite priliku da posetite Palićki zoo vrt. Deo životinja nije u kavezima, već slobodno šeta, što će predstavljati posebno zadovoljstvo mališanima, ali i svim ostalim ljubiteljima životinja.
 • Palićko jezero je dom mnogim vrstama ptica, uključujuči i neke koje se smatraju ugroženim, pa je i ekološki od velikog značaja. A ljubitelji ptica imaju razlog više da se zapute na ovo veličanstveno jezero.
 • Šta nam se u Subotici najviše dopalo?
 • Pored divine prirode i arhitektonskih bisera koje vredi posetiti, uživanje u Subotici i njenoj okolini dopuniće činjenica da će vas domaćini dočekati raširenih ruku. Gostoljubivi i zanimljivi ljudi koji uživaju u dobroj, tradicionalnoj hrani i vrhunskim vojvođanskim vinima, učiniće da se osećate dobrodošlim na svakom koraku. Utisci koje ćete poneti sa sobom vezaće vas za ovaj grad koji ima posebnu draž i moć da opčini. Jedno je sigurno – bez obzira koliko se zadržite, poželećete da se vratite.
 • (PR objava / foto: N. Tumbas – arhiv subotica.info)

Izvor: subotica.info