СУСРЕТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА СА УЧЕСНИЦИМА 38. СИМПОЗИЈУМА “TERRA”

За учеснике 38. Интернационалног симпозијуму скулптуре у теракоти, али и њихове домаћине из Центра за ликовну и примењену уметност „Тера“, данас је пријем у Градској кући уприличио Павле Марков, градоначелник Кикинде. Поздрављајући вајаре из наше земље и иностранства, Марков је нагласио да је ово један од најважнијих културних дођаја у Кикинди:

– Немамо честу традицију да организујемо пријеме за уметнике, па је сваки овакав тренутак за нас изазован и веома нам годи. Очекујем да из Кикинде понесете лепе и квалитетне утиске, а иза себе оставите врхунска дела- поручио је Марков. По први пут, “Тера” је угостила вајаре из Јужне Африке, Јерменије и Сингапура. То су Музивандиле Гигаба, Арман Хамбарџумијан и Делија Првачки. Аустрију представља Розмари Лукасер, а Србију вајари Велимир Величковић, Маја Ракочевић Цвијанов и Милан Рамаи:

– Ретко кад се деси да се већ другог дана вајари крену у посао, а управо је и то једна од одлика овогодишњег 38. Симпозијума. Скулпуре лепо напредују. Чим је састав овакав, јасно је да ту долази до размене искустава и преплитања култура- оценио је Слободан Којић, директор Центра за ликовну и примењену уметност “Тера“, док је Делија

Првачки, уметница пореклом из Румуније, признала да је ово заиста јединствен вајарски скуп. Све је на светском нивоу: од локације, стварања и излагања дела, па до самог Атељеа “Тера”:

– Нема ограничења у коришћењу материјала, а према нама се сви опходе са пуно уважавања. Уметници су из различитих средина. Свако је дошао са другачијим начином рада и изражавања- навела је Првачки. Уметница која већ скоро три деценије живи и ради у Сингапуру, одлучила да Атељеу „Тера“ поклони велику керамичку пећ за високе температуре.

Извор: Град Кикинда