ŠVAJCARSKI ČOKOLADNI GIGANT U SRBIJI PLANIRA CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Kompanija Barry Callebaut, vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, otvoriće do 2021. godine u Novom Sadu prvu i najmoderniju fabriku čokolade u jugoistočnoj Evropi. 

Planirano je da fabrika u početku ima kapacitet od 50.000 tona proizvoda godišnje i da uposli 100 radnika. Takođe u planu je i izgradnja inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije. Iz kompanije za eKapiju poručuju da je blizina prestižnog Univerziteta u Novom Sadu jedan od najznačajnijih faktora za njihov rad, s obzirom na to da akcenat stavljaju na zapošljavaje visokoobrazovanog kadra i talentovanih ljudi.

Iako je kompanija Barry Callebaut mahom nepoznata javnosti u Srbiji, njihove sirovine nalaze su u svakoj četvrtoj čokoladi, a njihovi klijenti su najpoznatiji svetski konditori.

Kompanija Barry Callebaut osnovana je 1996. godine spajanjem belgijske Callebaut i francuske kompanije Cacao Barry, a sedište je u Cirihu. Imaju fabrike u više od 30 zemalja, u kojima zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

– Naši zaposleni su naša najveća vrednost. Kao jedan od lidera u svom sektoru, postavljamo ne samo najviše standarde za svoje proizvode, već i radno okruženje, razvoj zaposlenih, obuku i dugoročne programe održivosti – rekao je za Novosti regionalni predsednik kompanije Masimo Garvalja.

Iz kompanije napominju da akcenat stavljaju na razvoj, inovacije i nove tehnologije.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu kompanije, integracijom sa kompanijom Petra Foods u junu 2013. godine, kompanija je postala najveći proizvođač čokolade i kakao proizvoda.

Fabrike između ostalog postoje u Kini, Rusiji, širom SAD, Španiji, Meksiku, Brazilu i Turskoj, a postrojenje u Novom Sadu prvo je u čitavoj jugoistočnoj Evropi.

– Fabrika će predstavljati regionalni centar iz kog će Barry Callebaut snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope koja beleže veliki rast – rekao je Antoan Desent Afrik, generalni direktor Barry Callebaut grupe uoči potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa Vladom Srbije i gradom Novim Sadom.

Regionalni predsednik kompanije Masimo Garvalja kaže da je izgradnja njihove 61. fabrike u svetu, u skladu sa strategijom te kompanije. Fabrika će proizvoditi širok asortiman čokolada, smesa i čokoladnih punjenja.

Predviđeno je da ukupan obim investicije u Srbiji tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka), navela je kompanija.

Prvi na svetu lansirali crvenu čokoladu

U septembru 2017. godine, kompanija je u Šangaju premijerno predstavila prvu novu vrstu čokolade u poslednjih 80 godina – crvenu čokoladu. Rubi čokolada, kako je nazvana, četvrta je vrsta čokolade posle mlečne, crne i bele.
Predstavnici švajcarskog giganta objasnili su da su u proizvodnji korišćena zrna kakaoa boje rubina u kombinaciji sa bobičastim voćem.

Izvor: ekapija