СВЕЧАНО УРУЧЕНЕ ЗАХВАЛНИЦЕ ВРШЧАНИМА ЗА ОРГАНИЗОВАЊЕ ПОМОЋИ СРБИМА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ КРАЈИНИ 1992.-1995.

Синоћ су у организацији Удружења Срба из БиХ, садашњег Удружења Херцеговаца и пријатеља Херцеговине „Херцеговина“, поводом 30 година од оснивања, у Градској кући у Вршцу, свечано уручене захвалнице заслужним Вршчанима за организовање несебичне помоћи Србима у Републици Српској и Републици Српској Крајини, када је Србима та помоћ била најпотребнија у периоду 1992.-1995. Вршчани су у том периоду, својим пријатељима, рођацима, кумовима… у ратом захваћеним територијама, укупно испоручили 1.085 тона хране и лекова. Захвалнице је уручио најстарији члан удружења Вукашин Мандић.

„Иако је прошло већ готово три деценије од окончања ратова у бившим југословенским републикама, у којима су Срби претрпели највећу жртву, радује чињеница да се неко и даље сећа да смо као друштво учествовали колико смо могли у пружању помоћи нашим сународницима са друге стране Дрине и заиста честитам на томе удружењима Срба из БиХ који су данас проредили овај свечани чин. Поносан сам као вршчанин што је наш град био велики домаћин и раширених руку прихватио наш народ који је бежао пред ратном стихијом остављајући све своје са собом, а надам се да смо им на тај начин бар мало ублажили патњу. Они су данас наши суграђани, комшије… и жеља нам је свима да у овим временима наставимо да живимо нормално, дружимо се и радимо на томе да се деведесете године и ратни сукоби никада више не понове.“ изјавио је у свом обраћању Дејан Сантрач, заменик градоначелнице Вршца.

Извор: Град Вршац