СВЕТСКИ ДАН ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЕЦЕ ОБЕЛЕЖЕН И У КИКИНДИ

Кикинда се придружила обележавању 17. новембра, Светског дана превремено рођене деце. Почев од 2011. године, овај дан се широм света обележева са идејом да се пажња друштва усмери на озбиљне проблеме превремено рођене деце. То је, поред осталог, рекла Рамона Тот, чланица ГВ за националне мањиине, родну равноправност и бригу о породици:

-Љубичаста боја је знак солидарности са малим борцима и њиховим родитељима. Градска кућа ће вечерас бити осветљена том бојом, у знак подршке- навела је она, док је суграђанка Сандра Михаљев, мајка превремено рођених тројки, сада седмогодишњег Тадеја и његовим сестри Јане и Елене, евоцирала успомене на период пре него што су они дошли на свет, али и како изгледа живот родитеља са троје деце. Чувене кикиндске тројке рођене су 7. новембра 2013. године у новосадској Бетанији, у 35. недељи трудноће. Сандра и њен супруг потомство су добили вештачком оплодњом:

-Било је тешко јер сам се тада сусрела са нечим новим, за мене непознатим. Помогло ми је што је у болници било доста мајки које су биле у сличној ситуацији. Доста су ми помогла њихова искуства, али и лекари. Уплашила сам се кад су смештени у инкубаторе, али ми је медицинско особље рекло да је то нормалан поступак. По доласку из болнице, требало је времена да се уходамо и организујемо. Супругу и мени пуно су помогле баке- присетила се Сандра Михаљев. Као чланица Удружења родитеља превремено рођене деце “Мали див”, мајка Тадеја, Јане и Елене истакла је да су таква деца заиста велики борци:

-Једна од мојих ћерки вишља је од сестре и брата, али и од своје генерације. Кад је изашла из болнице, имала је само 1.900 грама. Треба веровати у своју децу и све ће доћи на своје. Лепо је што се наша локална самоуправа укључила у обележавање Светског дана превремено рођене деце. На овај начин се подиже свест друштва о искушењима родитеља и њихових малих бораца- констатовала је Сандра Михаљев.

Извор: Град Кикинда