ТРИЈУМФ КИКИНЂАНА И ГОСТИЈУ ИЗ МАЂАРСКЕ

Централног дана 36. “Дана лудаје” измерене су пристигле тикве и награђени најбољи одгајивачи у обе категорије. Вишеструко се исплатио вишемесечни труд кикиндских одгајивача и њихових колега из Мађарске. Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, уручио је пехаре, дипломе и новчане награде:

-Настојаћемо да подржимо домаће одгајиваче како би покушали да у наредном периоду оборе рекорде. Све честитке нашим суграђанима, али и гостима из Мађарске на постигнутим резултатима-рекао је Лукач. Највише разлога за задовољство је имао Горан Лазић из Кикинде, Гинисов рекордер. Претпрошлог септембра, на такмичењу у словеначком месту Мозирје код Љубљане, поставио је нови светски рекорд са тиквом од 395,4 центиметара. Овога пута, тријумфовао је за тиквом дугачком 331 центиметар. Дужина другопласиране тивке износи 308, а трећепласиране 299 центиметара. Награде су преузеле девојке из Удружења грађана “Кикиндска лудаја”:

-Ово је потврда да сам обећање у потпуности испунио. Недавно сам рекао да ћу обележити овогодишње “Дане лудаје”. Покушао сам и са “тешкашицама”, али без успеха. Овде се нећу зауставити. Покушаћу наредне године да однегујем још дужу тикву- поручио је Лазић. За прво место, Гинисовцу су припали пехар и 100.000 динара. Другопласираним у обе категорије, организатори су наменили по 60.000 динара, а трећепласираним 40.000 динара. Тибор Кокаи из Мађарске, у Кикинду је донео бундеву тешку 527 килограма. Друго место освојио је његов земљак Ласло Кеслер са бундевом од 491, 4 килограма. Кикинђанину, Радовану Закићу, припало је треће место. Његова бундева тежила је 366 килограма:

-Срећан сам због победе и то је мој први тријумф у Кикинди. Већ сам једном био у вашем граду. Победничку бундеву произвео сам на отвореном, за разлику од других, који су то учили у пластеницима. Пре неколико дана ме је задесио пех. Бундева тешка 620 килограма пукла ми је пре три дана – испричао је Кокаи и потврдио да ће на “Дане лудаје” доћи и наредне године.

Извор: Град Кикинда