У КАВАДАРЦИМА ОДРЖАН ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ „СРМА“

Деца музички таленти из градова побратима – Кавадараца у Северној Македонији  и Ковина у Србији, наступила су пред публиком 20. новембра на првом-пробном Међународном фестивалу традиционалне музике „СРМА“ (почетна слова Србија-Македонија). У организацији Музичке школе „Лазо Мицев -Рале“ Кавадарци и Установе „Центар за културу“ Ковин учесници су у препуној сали Дома културе Кавадарци извели 13 песама кроз које су представили традиционалну музику карактеристичну за два краја. Ковинску општину су изванредно представиле Теодора Цревар, Теодора Радовић, Милица Николић, Тијана Стаменковић и Мирјана Велић, заједно са музичким уредником Центра за културу Жељком Марковићем, Драганом Столићем из КУД-а „Паја Маргановић“ Делиблато који је традиционално имао и улогу сниматеља и фотографа. Заједно са глумцем из Кавадараца, Диметом Коцевским, публику је кроз програм у име Ковина на српском језику водила Наташа Маодуш, као представник локалне самоуправе, јер су фестивал подржале обе општине (споразум о сарадњи у области културе, поводом установљавања „СРМЕ“, потписан је у  Општини Ковин у јулу) .

Поздрављајући публику у Кавадарцима, директор Центра за културу Миливој Грчић истакао је, између осталог, да је „овај наступ само увод у нешто много веће, јер је замисао да се организација фестивала прошири и на општине у суседним земљама у којима се говори истим језиком, односно у којима се разумемо – на Црну Гору, БиХ, Хрватску.“ За сада, међутим, довољно ће бити да се реализује идеја да се СРМА организује сваке године у Кавадарцима поводом тамошњег највећег празника и заштитника града, Светог Трифуна (2020. ће то бити 13. фебруара, уочи празника), а у Ковину симболично 29. новембра (за сећање на највећи празник бивше заједничке државе Југославије, 2020. фестивал ће се одржати 28. новембра). Ово је потврдио и директор музичке школе у Кавадарцима, Златко Јованов, идејни творац СРМЕ у име „македонске стране“, због чега је пробно извођење и организовано већ сада, јер је читав новембар у граду побратиму у знаку јубилеја – 50 година основне музичке школе која ће највероватније прерасти у средњу од наредне године. 

Такође, СРМА ће догодине бити у знаку обележавања четврт века побратимства између Ковина и Кавадараца – одлука о томе донета је 1995. године. 

Најзад, судећи према томе како су учесници на крају фестивала заједнички извели песму „Јовано, Јованке“, после само две пробе, пред нама је још један пројекат који ће живети и постати традиција.

Извор: Општина Ковин