У ОШ „СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ“ ТИТЕЛ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

У понедељак, 3. децембра 2018. године, у просторијама Основне школе „Светозар Милетић“ у Тителу, обележен је Светски дан борбе против сиде, под слоганом „Сазнај своје стање“.

 У организацији Црвеног крста Тител и основне школе, ученици седмих и осмих разреда су се, кроз бројне интерактивне активности, упознали са самом природом ове опаке болести и начинима на које се она преноси. 

Црвени крст Тител је обезбедио тестове на основу којих су ученици проверавали колико су упознати са природом вируса ХИВ-а, начинима његовог преношења и разликама између вируса ХИВ-а и болести сиде. Тестови су били прилагођени узрасту ученика, а циљ је био провера колико су деца у њиховом узрасту упозната са опаком болешћу и начинима њеног преноса. Ученици су на поменутом тесту показали задовољавајуће резултате.

 Потом, ученици школе, Вељко Петров, Вања Зубчић, Стефан Миљевић, Андреа Стојчић и Милица Михајловић, одржали су презентацију, у оквиру предавања, својим вршњацима. Њих је припремила Оливера Боздић, професор биологије.

 Ученицима је био приказан и едукативни филм „Дечко који се стидео“. Ученици су током филма волонтера Црвеног крста Палилуле, могли да виде да су стид, неинформисаност и неодговорност према сопственом здрављу најчешћи узроци ризичног понашања и могућности добијања ХИВ-а. Филм пружа и стручна објашњења у вези са вирусом, начином његовог откривања и једином ефикасном начину заштите.

 Након тога, ученицима су дељене брошуре „Све што треба да знам о АИДС-у“, које је обезбедио Црвени крст Тител. 

 На самом крају ученици су, под утисцима виђеног и наученог, остављали поруке на стикерима које су лепили на школски пано.

Председник Црвеног крста Тител, Горан Поповић, секретар Црвеног крста Тител, Марија Олах Калмар и члан Управног одбора Црвеног крста Тител, Стево Диклић, били су одушевљени заинтересованошћу и знањем деце када је у питању поменута болест.  

Извор: Општина Тител

.