U PETAK POČINJE SAJAM KULTURE MLADIH

Uspešni mladi talenti sa teritorije naše opštine koji svoje znanje stiču ili su stekli u umetničkim srednjim školama i akademijama ili su se oprobali u značajnim muzičkim takmičenjima i projektima u zemlji, predstaviće se pećinačkoj publici tokom manifestacije “Sajam kulture mladih na selu”, čiji su promoteri studenti Marija Kolak iz Šimanovaca i Jovan Čikić iz Pećinaca. Sajam po drugi put organizuje Kulturni centar pod pokroviteljstvom opštine Pećinci i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Tokom sedam sajamskih večeri, od 8. do 29. novembra u sali Kulturnog centra, publika će uživati u dečjoj, duhovnoj, klasičnoj i rok muzici, kao i pesničkim, pozorišnim i filmskim programima, dok će prateći programi biti organizovani u saradnji sa Dnevnim boravkom za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Subotištu.

Svečano otvaranje zakazano je petak 8. novembar u 17.00 časova kada će nastupiti pevačica, pozorišna i glasovna glumica Irina Arsenijević koja će se uz pratnju Kvarteta “Maestre” iz Sremske Mitrovice predstaviti najmlađima tokom Koncerta dečje muzike, u okviru kojeg će otpevati kompozicije iz najpoznatijih Diznijevih crtaća.

Ljubitelji pisane reči, dan kasije, u subotu 9. novembra u 19.00 časova uživaće u promociji zbirke pesama mlade pesnikinje Kristine Arsenijević iz Popinaca, inače studentkinje Filološkog fakulteta u Beogradu na odseku za srpski jezik i književnost, koja je izdala knjigu pod nazivom “Za sve je kriva krstina”.

U petak 15. novembra u 17.00 časova pećinačkoj publici predstaviće se učenici Studija za muzičko obrazovaje i edukaciju Kulturnog centra Pećinci u okviru Koncerta klasične muzike, a dan kasnije, u subotu 16. novembra održaće se Koncert duhovne muzike povodom jubileja – 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, u okviru kojeg će nastupiti studentkinja Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu Bojana Radivojević iz Brestača sa svojim klasićima, dok će veče biti upotpunjeno besedom koju će govoriti arhijerejski namesnik pećinački jerej Bojan Mijanović.

U petak 22. novembra u 17.00 časova publika će biti u prilici da pogleda monodramu “Lenka Dunđerski – kobni čas” u kojoj igra Teodora Kušić, diplomirana glumica iz Popinaca, a veče posle, u subotu 23. novembra ljubitelji rok zvuka uživaće u Koncertu rok muzike u okviru kojeg će nastupiti rok sastav “Plan D” kojeg čine mladi rokeri iz Šimanovaca: Marko Dobrić, Miroslav i Darko Čavić i Strahinja Filipović.

Sajam će biti zatvoren u petak 29. novembra u 19.00 časova projekcijom filma “Zavisnici” u produkciji Udruženja mladih aktivista Pećinci, čiju realizaciju je podržala opština Pećinci.

Manifestaciju “Sajam kulture mladih na selu” Kulturni centar organizuje u saradnji sa pećinačkom PU „Vlada Obradović Kameni“, OŠ „Slobodan Bajić Paja“ Pećinci, OŠ „Dušan Jerković Uča“ Šimanovci, OŠ „Dušan Vukasović Diogen“ Kupinovo, STŠ „Milenko Verkić Neša“ Pećinci, pećinačkom Narodnom bibliotekom, Udruženjem mladih aktivista Pećinci, Arhijerejskim namesništvom pećinačkim i pećinačkim Centrom za socijalni rad.

Izvor: Opština Pećinci