У ВОЈВОДИНИ 19 НОВООБОЛЕЛИХ ОД ВИРУСА КОВИД 19

У протекла 24 сата у АП Војводини тестирано је 239 особа на присуство вируса ковид 19, а код њих 19 је потврђено присуство ове вирусне инфекције.

Из Клиничког центра Војводине (КЦВ) на кућно лечење до сада је отпуштено 150 људи, а из Опште болнице Панчево њих 170. Од почетка епидемије до данас, 18 пацијената је преминуло.

У АП Војводини до данас је тестирано 7.190 особа, а њих 656 било је позитивно на вирус.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је, на данашњој конференцији за новинаре, да је епидемиолошка криза проузроковала пад прихода у покрајинском буџету, истакавши да ће Покрајинска влада данас усвојити предлог одлуке о ребалансу буџета.

„Буџет АП Војводине за ову годину биће умањен за 4,24 милијарде динара, односно за 5,43 процента, али и поред тога ми ћемо у готово свим сферама одржати ниво планираних издвајања и наставити реализацију већине планираних инвестиција“, поручио је председник Мировић.

Када је реч о броју оболелих од вируса ковид 19, оценио је да је АП Војводина, у односу на друге покрајине и регионе, постигла изузетне резултате.

Додао је и да је у систему социјалне заштите у Војводини, који обухвата 92 такве установе, ситуација под контролом.

„Огроман успех је што су у установама социјалне заштите, након 51 дана од појаве вируса ковид 19 у Војводини, само две особе оболеле од ове вирусне инфекције – једна у Дому за старе и пензионере у Молу и једна у Дому за лица ометена у менталном развоју „Оттхон“ у Старој Моравици“, навео је председник Мировић.

У наредних неколико дана, како је навео, запосленима у здравственом систему, са нижим примањима, биће подељено 17.500 прехрамбених пакета, као вид помоћи онима који се налазе на првој линији одбране од овог вируса.

„На основу свих резултата које бележимо, морамо да кажемо велико хвала целокупном здравственом систему Војводине, лекарима, сестрама, техничарима и свим запосленима, на стручности, напорима и труду који су уложили, како бисмо из ове епидемиолошке кризе изашли са минималним губицима“, изјавио је председник Мировић.

По његовим речима, за тренд смањења оболелих у Војводини, који се бележи у протеклих неколико дана, заслужни су и грађани који су се понашали одговорно, поштујући мере које је прописала Влада Републике Србије.

Покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић поновио је да АП Војводина има убедљиво најбољи резултат од свих регија у Европи када је реч о броју преминулих пацијената на 100.000 становника.

„Клинички центар Војводине је спремно дочекао епидемију, јер је већ у јануару почела набавка неопходне медицинске опреме. Покрајинска влада је реконструисала већину клиника у оквиру КЦВ, набавила најсавременију медицинску опрему и захваљујући пре свега стручном особљу и одговорности грађана имамо овакве резултате“, рекао је секретар Гојковић.

„Од целокупног особља КЦВ до сада је њих двоје било позитивно на вирус ковид 19 и они су се заразили изван Клиничког центра. То нам говори да смо уношење ове вирусне инфекције у нашу здравствену установу свели на минимум и поносни смо што нисмо имали ширење болести на друге запослене и друге болеснике“, рекао је помоћник директора КЦВ проф. др Игор Митић.

 

Фото: Марија Ердељи