U VRBASU ODRŽANA PROMOCIJA PROJEKTA “SRBI IZ BUGARSKE – PONOVO U OTADŽBINI”

U holu bioskopa Jugoslavija održana je promocija projekta „Srbi iz Bugarske – ponovo u otadžbini“ čiji je autor viši kustos Gradskog muzeja u Vrbasu, etnolog Dragana Latinović, navodi nasemesto.

U ovom projektu reč je o migraciji našeg naroda koja je manje poznata, a to je preseljenje srpskih porodica iz Vojvodine u bugarsku Dobrudžu 1904. i 1905. godine i njihov povratak u domovinu posle Drugog svetskog rata.

Koordinator projekta Dragana Latinović, profesor Boris Kršev i svedok migracije Branislav Đakonović stavili su akcenat na porodicu Popović koja je pod uticajem ove migracije postala Đakonov.

Migracija nekoliko desetina porodica, među kojima su bili i Đakonovi, odigravala se pod patronatom hrišćanske nazarenske zajednice koja ih je motivisala da bolje sutra potraže u Bugarskoj. Oni u novoj državi borave četrdeset godina, sve do kraja Drugog svetskog rata, kada su zbog promene sistema počeli da se osećaju kao građani drugog reda. Ovo je bio i povod za kolektivni povratak u domovinu. Kolonisti su se obratili organima obe države, traživši da im se u Jugoslaviji nadoknadi imovina koju su ostavili za sobom u Bugarskoj i vratili se tamo odakle su otišli četiri decenije ranije.

U holu bioskopa Jugoslavija izložene su kopije dokumenata koji svedoče o ovoj manje poznatoj migraciji i načinu života našeg stanovništva u Bugarskoj, kao i fotografije porodica koje su početkom prošlog veka otišle u susednu zemlju u potrazi za boljim životom.

Promociji projekta prisustvovao je veliki broj potomaka kolonista iz Bugarske.

Izvor: nasemesto