УЧЕНИЦИ ШЕТЊОМ ПОДСЕТИЛИ СУГРАЂАНЕ НА ЗНАЧАЈ МОЧВАРА

Поводом Међународног дана заштите мочвара(влажних станишта), 2. фебруара, који је ове године обележен под мотом „Акција за влажна подручја – за људе и природу“, а у циљу подизања свести о значају очувања и одрживог коришћења мочвара за здравље људи и планете, ученици матичне основне школе „Душан Јерковић Уча“, узраста од првог до четвртог разреда, организовали су једносатну шетњу улицама Шимановаца.

Уз креативно и маштовито израђене шешире са мотивима Обедске баре (бели и жути локвањ, бела рода, вилин коњиц, трска, рогоз, белоушка, жабе…), ученици су носили плакате којима су упознавали пролазнике са њеним значајем, као и са значајем свих влажних станишта, а лепотом шешира покушали су да дочарају лепоту Обедске баре, каже учитељица Јелена Божић.

„Влажна станишта обезбеђују живот, обезбеђују храну за људе, најефикасније су складиште угљеника на копну, дом за 40% биљних и животињских врста, али су и омиљена туристичка дестинација за многе. Нажалост, мочварни екосистеми нестају три пута брже од шума – од 1970. године изгубили смо око 35% мочварних екосистема. Наши ученици су покушали да подсете људе да је време да се вода и природна вегетација врате у уништена мочварна подручја за добробит свих живих бића на планети“ – изјавила је Божић.

Ученици су шетњу завршили постављањем изложбе шешира у холу школе.

Извор: Општина Пећинци