УЛТРАМАРАТОН БАЈА СОМБОР

У недељу првог децембра одржала се међународна манифестација Ултрамаратон Баја Сомбор који представља једну од активности у оквиру пројекта  „Развој екотуристичких дестинација у прекограничном региону Баја – Сомбор развојем тематских зелених путева и туристичке понуде“.

Старт ултрамаратона је био на градском тргу у Баји, Република Мађарска одакле су тркачи кренули на пут дугачак 48 километара ка Сомбору и то кроз насељена места Вашкут, Гара, па су у Републику Србију прешли преко граничног прелаза Растина, након чега су наставили да трче ка Гакову и даље према Сомбору, трчећи поред салашарског насеља Ненадић, па ка Гаковачком путу и Војвођанској улици где су на крају утрчали на улицу Краља Петра Првог где је био и циљ ове међународне трке.

Први тркач и победник овог ултрамаратона био је Даниел Бечкеи из Бачке Тополе, који је ову раздаљину претрчао за 3 сата 26 минута и 50 секунди. Други је био Александар Радукин из Новог Сада а трећи Вељко Поповић из Куле.

Код дама најбржа је била Тијана Кабић из АРК Сомаратон која је стазу дугу 48 км претрчала за 4 сата и 35 секунди.

Маратонце је на циљу дочекала и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић која је овом приликом изјавила да је ова трка резултат прекограничне сарадње „Зелени пут“

„Овај пројекат представља афирмацију различитих начина рекреативног бављења спортом од кајака где смо основали Кајак центар, преко бициклизма, изградњом бројних одморишта и бициклистичких рута до коначно овог маратона као резултата једне братске сарадње два града Сомбора и Баје“

Што се тиче обележавања „Међународног дана борбе против ХИВа градоначелница је истакла да се Сомбор  увек труди да у стварима које се афирмишу буде први.

„Тако је и када је у питању борба против ХИВа, те је град дао иницијативу за потписивање „Париске декларације“ као локална самоуправа први на Балкану. Очекујемо да то допринесе даљој афирмацији борбе против ове болести и да у том смислу наши грађани буду међу првима и најзаштићенији, спровођењем мера и политика које након потписивања ове декларације и следи.“

За ултрамаратон Баја Сомбор пријавило се 150 тркача из Србије, Мађарске, Хрватске и Босне и Херцеговине. Поред ултрамаратонске трке од 48 километара тркачи су раздаљину између два братска града прешли и у штафетама до два и три члана.

Извор: Град Сомбор