УОЧИ БОЖИЋА ЦАРИНИЦИ НЕДОЗВОЉЕНУ РОБУ ОТКРИВАЛИ НА НЕОБИЧНИМ МЕСТИМА

Цариници добро знају да кријумчари рачунају на празничне гужве као на погодан тренутак за илегални пренос робе преко границе, а овај божићни викенд обележиле су заплене сатова и мерача крвног притиска, пиштоља камуфлираног ћебетом, пушке замотане у мушки доњи веш, цигарета, као и наркотика сакривених у језгру киндер јајета, али и у паковању влажних марамица.

Када је уочи поноћи, 7. јануара 2019. године, на улазу граничног прелаза Келебија, на ред за контролу пристигао “рено“ аустријских регистарских ознака, 31-годишњи српски држављанин, возач аутомобила, рекао је да нема ништа да пријави.

Међутим, чим су цариници започели преглед, већ испод сувозачевог, а потом и возачевог седишта, открили су непријављену робу. Убрзо је детаљном контролом роба пронађена и у ранцу који се налазио на задњем седишту.

Том приликом заплењено је чак четрнаест сатова робних марки “касио“, “самсунг“, “гармин“, и “сунто“, три резервне наруквице за ручне сатове, као и четири уређаја за мерење крвног притиска, чија jе тржишна вредност преко 6.000 евра.                     

Дан раније на истом граничном прелазу цариници су у комбију швајцарских регистарских ознака којим су двојица држављана те земље од Призрена путовали ка Швајцарској, пронашли скривени пиштољ марке „лугер“.

Тајни товар, завијен у мушки доњи веш, откривен је у фабричкој шупљини испод волана, док је 50 пратећих метака пронађено у торбици са личним стварима возача.

Кријумчареног оружја је било и на улазу Батроваца, када су царински службеници 4. јануара запленили расклопљену пушку марке „маузер“.

Пушку коју је „прећутао“ цариницима држављанин Швајцарске је најпре замотао у ћебе, па сакрио у гепеку „BMW“ регистарских ознака те земље.

На улазу граничног прелаза Градина 7. јануара 2019. године у два наврата су откривени прекршаји у којима је било више актера.

Када је „ауди “ немачких регистарских ознака који се кретао ка Немачкој стигао на ред за контролу, 40-годишњи држављанин Турске који се налазио за воланом и 25-годишњи румунски држављанин на месту сувозача су на питање царинских службеника да ли имају нешто да пријаве, одговорили су да немају ништа осим личног пртљага.

Међутим, цариници су током прегледа аутомобила у тапацирунгу инструмент-табле уочили да иза касете за документа вире паклице цигарета „камел“. Пребројавши их, установили су да се ради о 70 кутија.

Путници су поделили одговорност за прекршај, па се тако као власник половине кријумчарених цигарета – 700 комада, пријавио возач, а друге половине сувозач.

Истога дана на истом граничном прелазу заплењена је и мања количина различитих врста дрога која је пронађена код двоје 30-годишњака из Бугарске.

Прекршај је откривен у аутобусу бугарских регистрација који је из Бургаса путовао ка Хамбургу, а сумњиви путници одвојени су за детаљну контролу.

Утврђено је да један путник у џепу панталона носи кутијицу од киндер јајета и у њој кесицу са приближно 10 грама беле прашкасте материје у груменима за коју се сумња да је амфетамин, док је његова сапутница у паковање влажних марамица сакрила три ручно увијене цигарете са марихуаном.