УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ ОД 44 СТАНА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ БИХ И ХРВАТСКЕ

У Суботици су данас уручени кључеви од 44 стана за избегличке породице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске изграђени у оквиру Потпројекта 8 Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији. Церемонији свечаног уручења кључева присуствовали су шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Емануел Жиофре, амбасадор Аустрије Кристијан Ебнер, градоначелник Суботице Стеван Бакић, други секретар амбасаде СР Немачке у Србији, Даниел Мохсени, шефица Одељења за интеграцију УНХЦР-а у Србији, Ивана Јелић, директор Јединце за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић, комесарка за избеглице и миграције Републике Србије, Наташа Станисављевић, представници других државних и међународних организација и институција и бројни грађани.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је, тим поводом, рекао како смо на данашњи дан за један важан корак ближи остваривању једног од стратешких државних циљева да избегла и расељена лица на територији Србије имају решено стамбено питање.

„Заједно са Комесаријатом за избеглице, уз снажну подршку председника  Републике Србије Александра Вучића, Град Суботица у континуитету ради на трајном збрињавању избеглих и интерно расељених лица, не само кроз изградњу стамбених објеката него и кроз куповину сеоских  кућа и обезбеђивање пакета и  грађевинског материјала, како би се обезбедио кров над главом за људе који су због оружаних сукоба у периоду од 1991. до 1995. године морали да напусте своје домове и завичаје, спас потраже на територији овог града и ту се трајно настане“, истакао је градоначелник Бакић.

Али ту није крај, казао је Бакић, и додао да је уверен да ћемо удруженим снагама на свим нивоима радити на томе да живот оних који су прогнани са својих огњишта – а неки од њих, нажалост, остали и без својих најмилијих – учинимо што бољим.  

„Успели смо, као држава, да побољшамо живот сваког грађанина Србије, без обзира да ли су они рођени овде или су након ратова деведесетих година нашли овде уточиште. Успећемо и у настојању да Суботица постане место у коме ћете због радости садашњег тренутка заборавити болну прошлост и окренути се ка светлој будућности”, подвукао је Бакић.

Истакао је да је овај пројекат пример заједничких настојања много актера на том путу, и да зато жели да се у име Града Суботице захвали донаторима, Европској унији, УНХЦР-у, Комесаријату за  расељена и избегла лица као и свим другим партнерима који су учествовали у овом пројекту.

Навео је да су кроз овај пројекат 32 стана намењена за кориснике са избегличким статусом, док ће 12 станова настањивати корисници који ће у будућности уживати услугу социјалног становања под заштићеним условима.

„То је, истовремено, и потврда више да се у нашем раду водимо принципима да оно што обећамо увек и испунимо. Знам да су многи од вас са нестрпљењем чекали када ћете моћи да се уселите. Данас је тај дан, а ја вам сада од срца честитам, и од срца поручујем да су године неизвесности иза вас. На овај начин показујемо да Република Србија и Комесаријат за избеглице и миграције брине о вама, и са поносом констатујем да ви данас започињете важан корак ка сигурнијем и бољем животу. Са партнерима и донаторима, којима се искрено захваљујем на помоћи, имали смо заједнички интерес, а најважнији је да вам помогнемо да стварате нови живот, да овде останете, да школујете вашу децу, радите, да умножавате своје породице и будете део ове наше заједнице”, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Амбасадор Емануел Жиофре рекао је да је веома задовољан што присуствује додели кључева за 44 стана за избегличке породице који ће тиме започети нови живот и имати прилику да достојанствено живе под сопственим кровом.

„Ове породице  су пропатиле у ратним деведесетим годинама због ратова на простору бивше Југославије и сада су коначно доживеле тренутак када ће моћи да имају бољи живот окренут будућности“, истакао је Жиофре.

Он је нагласио да је Европска унија заједно са својим партнерима вредно радила  на томе да се збрину бројне породице и да је за изградњу стамбених објеката уложила 196 милиона евра.

„Успели смо до сада да обезбедимо 6.600 стамбених јединица од укупно планираних 7.548, дакле врло смо близу постизања нашег циља. Захвалио бих се свим партнерима који су учествовали на овом пројекту, посебно онима који су радили на самој реализацији, као што је  Комесаријат за  избеглице и расељена лица, такође Јединица за имплементацију пројекта у Влади и наравно локалним општинама. Такође бих се захвалио градоначелнику на великој посвећености овом и другим пројектима који су везани за  социјалну политику. Кроз те програме ми обезбеђујемо достојанствен живот и кров над главом многим угроженим породицама“, рекао је Жиофре.

Да уживају у својим новим домовима, на новом, срећнијем животу и усељењу станарима у улици Иве Сењанина 1, пожелели су и Ивана Јелић, Душан Ковачевић и Наташа Станисављевић.

У име корисника који су данас добили кључеве свог новог дома обратила се Рајка Бабић и захвалила свима који су учествовали у овом пројекту који је њима обезбедио кров над главом и веру у бољу будућност.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Извор: Град Суботица