УРУЧЕНО ГОДИШЊЕ ПРИЗНАЊЕ У ОБЛАСТИ РАВНОПРАВНОСТИ ПОЛОВА ЛАУРЕАТУ СТОЈАНКИ ЛЕКИЋ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас Годишње признање у области равноправности полова, Стојанки Лекић, покрајинској посланици из Зрењанина.

Стојанка Лекић је добила признање за активизам у формирању Женске парламентарне мреже у Скупштини Војводине, активности на оснаживању жена из различитих друштвених група, као и за успостављање и промовисање механизама родне равноправности у локалним самоуправама.

Честитајући добитници признања, председник Мировић је рекао да реч равноправност искључује било какву врсту дискриминације, ниподаштавања или мањег вредновања било кога и по било којој основи.

„Самим тим, та реч мора да буде – и јесте – једно од главних утемељења сваког разумног и нормалног људског бића и сваког напредног и демократског друштва“, казао је Мировић и додао да је то више од свега другог односи на равноправност полова, односно родну равноправност, која је темељно и трајно опредељење Покрајинске владе.

Он је нагласио да за остваривање тог опредељења нису довољни само одговарајући прописи или формирање институција, већ свакодневно и одлучно деловање сваког од нас, нарочито у борби против свих врста дискриминације или насиља над женама којих, још увек није сасвим лишено ни друштво у којем ми живимо.

Мировић је рекао да се век уназад радило на мењању тог обрасца, и подсетио на чињеницу да је међу делегатима Велике народне скупштине одржане у Новом Саду 25. новембра 1918, на којој је донета историјска одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији, било и седам жена – Милица Томић из Новог Сада, Марија Јовановића из Панчева, и Мара Малагурски, Анастазија Манојловић, Манда Сударевић, Катица Рајчић и Олга Станковић из Суботице.

„То је било време када је право гласа за жене било потпуно непознато не само код нас, него и у целој Европи. Зато ћемо у оквиру обележавања тог великог историјског догађаја, стално истицати и славити и ту његову важну чињеницу“, казао је Мировић.

Добитница признања Стојанка Лекић захвалила се председнику Мировићу што ју је 2012. године предложио за председницу Одбора за равноправност полова, када је почео њен активизам у овој области. Она је изразила задовољство што су је за признање номиновале они са којима је активно сарађивала у протеклих шест година – невладине организације, удружења, локални механизми, одборничке мреже и други.

„Ово признање је изазов и обавеза да и у будућности наставим да радим на унапређењу положаја жена и на родној равноправности“, рекла је добитница признања.