ВЕЛИКА РЕГИОНАЛНА ДЕПОНИЈА У НОВОМ САДУ – ТЕМПИРАНА ЕКОЛОШКА БОМБА!

              „Српска радикална странка апелује на градску власт у Новом Саду да одустане од сумануте идеје да се на простору садашње градске депоније, изгради четири пута већа регионална депонија, на коју би се одлагао отпад из седам општина Јужно – бачког округа. Велика регионална депонија на улазу у Нови Сад је темпирана еколошка бомба, у чијој се непосредној близини налазе густо насељени Клиса, Слана бара, Видовданско насеље, Немановци и Пејићеви салаши, удаљена свега неколико километара од самог центра Новог Сада. Изабрана локација је апсолутно неприхватљива и због близине најважнијег изворишта воде „Ратно острво“, које је од кључног значаја за водоснабдевање Новог Сада. Како се код  великих депонија ствара течна фракција лаганог распада отпада, а полимерна фолија испод ње не може трајно заштитити земљу од продора токсичне материје, та високотоксична течност може кроз земљу доспети до резервоара пијаће воде и направити праву еколошку катастрофу.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Одборничке групе Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада.

                Јакшић је рекао, да је један од кључних комуналних проблема у Новом Саду управо проблем са одлагањем отпада и да је потребно хитно кренути у затварање и рекултивацију постојеће градске депоније, али не на начин, што ће се на истом месту изградити четири пута већа депонија регионалног карактера.

                „Постојећа градска депонија није депонија у пуном смислу, него делимично уређено  сметлиште, које загађује животну средину и у одређеним деловима године емитује страховито штетне гасове и смрад, који се осети у читавом граду. Да су ствари на депонији потпуно измакле контроли сведочи податак да је јесенас више од месец дана, у континуитету, депонија горела,  без могућности да се пожар локализује. Власт је ову чињеницу крила као „змија ноге“, али је штета проузрокована загађењем ваздуха, који је изазвао пожар на депонији, немерљива. Нови Сад мора кренути у затварање постојеће депоније и изабрати нову локацију, удаљену од стамбених зона и од самог града, за евентуалну изградњу велике регионалне депоније.“ – нагласио је Јакшић.

                Српски радикали истичу да их чуди инсистирање на изградњи регионалне депоније, јер је у Европској унији, на коју се заклињу све странке које чине власт у Новом Саду, одлагање отпада на депоније, још од 2005. године, забрањено.

                „Уместо изградње регионалне депоније, Српска радикална странка предлаже да се сав отпад, који се не може рециклирати и компостирати, спали. Дакле, уместо регионалне депоније потребно је изградити спалионицу. Најпогоднија локација за изградњу спалионице је насеље Шангај, у непосредној близини ТЕ – ТО, где већ постоји комплетна инфраструктура. Вредна енергија добијена спаљивањем отпада, може се користити за разне ствари, у првом реду за загревање у грејној сезони, што би вишеструко смањило цену грејања у Новом Саду. Ово решење је еколошки потпуно исправно и дугорочно, економски исплативо.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.