ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ПЕТРОВГРАД

Покрет обнове Краљевине Србије пита да ли су грађани највећег града у Банату заслужили да њихов град носи име Краља Петра, који га је ослободио од хазбуршког тиранина, или треба да задржи презиме човека који није рођен у том граду, није живео у њему, нити га ослободио од окупатора? ПОКС захтева да се Зрењанину врати старо име града у Петровград.

– Краљ Петар је историјска личност од прворазредног значаја, најпопуларнији владар који се залагао за уједињење српског народа. Повратком имена Петровград исправила би се велика историјска неправда, коју су прво учинили Немци током Другог светског рата, а затим и комунисти након рата – каже Љубомир Станисављев, председник Покрета обнове Краљевине Србије Градски одбор Петровград – Идеја о враћању старог имена овом банатском граду је и наша идеја од оснивања; од 1990. године тражимо да се Зрењанину врати право име. Данас, наша иницијатива „Време је за Петровград “ има све више присталица.

На предлог др Тоше Рајића, 29. септембра 1934. године, градска скупштина је једногласно променила име града у Петровград. Предлог се базирао на чињеници да се више од 200 добровољаца из овог банатског града борило за уједињење Војводине са Србијом и за Краља Петра Првог Карађорђевића. Краљева војска, на челу са бригадиром Ристићем 17. новембра 1918. године ослободила је град од Хазбуршке монархије. Тада град добија име Петровград. Краљу Ослободиоцу је подигнут споменик у центру града 1926. године.

Али, 1941. године, нацисти су срушили споменик Краљу и променили име граду у Бечкерек. Три године касније,совјетска Црвена армија ослободила је град од окупатора, и поново вратила највећем граду у Банату име Петровград. Међутим, Тито је 1946. године Петровград прекрстио у Зрењанин. Сви југословенски и европски градови са падом комунизма поништавају идеолошка имена и враћају старе називе. Једино се неправда чини грађанима Зрењанина, те се њиховом граду не враћа часно име Петровград. Чињеница је да су оба покрета отпора, ЈВУО и партизани, били за Петровград. Жарко Зрењанин је формирао Петровградски партизански одред.

Циљ Покрета обнове Краљевине Србије је враћање Србији њеног имена и презимена, а то је Краљевина Србија. Изузетно је важно што пре покренути дијалог о обнови Краљевине, а инцијатива „Време је за Петровград “ била би први корак ка повратку Србије тамо где припада, у ред најјачих европских краљевина.

Извор: Покрет обнове Краљевине Србије