VUNA ZA SVA VREMENA

Učenici trećeg razreda pećinačke Osnovne škole “Slobodan Bajić Paja”, zajedno sa svojom učiteljicom Natašom Gojić, učiteljicom i asistentom na projektu uglednog časa Zoricom Dmitrašinović i članicama Udruženja žena “Kolevka Srema” organizovali su, u četvrtak 7. novembra, zanimljivu radionicu pustovanja vune.

Tokom prvog dela časa učenici su upoznati sa blagodetima vune i njenim pozitivnim uticajima na čoveka, a kako nam je rekla učiteljica Zorica, celu priču o vuni zaokružila je Jasmina Popović, predsednica UŽ.

“Tokom praktične i kreativne radionice, članice udruženja su objasnile postupak mokrog pustovanja vune pomoću vruće vode i sapuna. Zadatak svih prisutnih je bio da naprave, ovim starim tradicionalnim postupkom, jednu loptu od vune. Atmosfera je bila vedra i radna, uz opšte zadovoljstvo svih, a naročito dece, jer su stvarala divna mala umetnička dela. Koncept časa je bio uvezan sa svim nastavnim predmetima razvijajući kompetencije za saradnju, komunikaciju i estetičnost. Ujedno smo se svi zajedno ujedinili u misiji očuvanja tradicionalnih vrednosti i otrgli ih od zaborava” – rekla je Dmitrašinović, i dodala da je ova kreativna radionica početak jedne lepe i korisne priče u pećinačkoj školi pre svega za decu, ali i početak dobre saradnje sa članicama udruženja Kolevka Srema, koje su velikoj meri doprinele da čas bude više nego uspešan.

Zadovoljna je bila i Jasmina Popović koja je izjavila da joj je drago što deca pokazuju interesovanje za upoznavanje sa tradicionalnim zanatima i veštinama.

“Mi smo se sa naše strane potrudile da im pokažemo da se starim tehnikama mogu izraditi i vrlo moderni odevni i ukrasni predmeti, i da stari zanati i veštine, uz određenu dozu kreativnosti, mogu naći primenu i u savremenom dobu” – izjavila je Popović, i dodala da će tokom novembra, svakog petka biti organizovane radionice pustovanja vune sa učenicima nižih razreda pećinačke škole.

Izvor: Opština Pećinci