ZA 10 DANA POZIV FONDA ZA NAUKU U BORBI PROTIV PANDEMIJE

Državni sekretar Ministarstva prosvete Srbije Vladimir Popović izjavio je danas da je na poslovima borbe protiv koronavirusa u Srbiji angažovano približno 100 istraživača, koji uglavnom rade volonterski, navodi 013info.

Popović je rekao rekao da najviše istraživača, njih 45, radi u laboratoriji „Vatreno oko“ u Kliničkom centru Srbije, približno po 20 u „Torlaku“ i Nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Batajnici, a manji broj je raspoređen u drugim laboratorijama, kao što su Zavod za biocide ili veterinarski instituti.

 Pored toga, istraživači su angažovani na mnogim drugim aktivnostima, rekao je on i dodao da se u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) radi na razvoju ELISA testa, Medicinski fakultet u Beogradu radiće epidemiološku studiju, a ima i nekoliko kliničkih studija primene imunoglobulina i terapije krvnom plazmom.

Prema njegovim rečima, postoje i aktivnosti istraživača koje su vezane za analiziranje ekonomskih posledica pandemije, kao i za društveno-humanističke nauke, odnosno posledice pandemije na sociološke i psihološke aspekte.

 Popović je najavio da će za 10 dana biti raspisan poziv Fonda za nauku u borbi protiv pandemije, a moći će da konkurišu istraživači ne samo iz biomedicine, već i inženjeri i istraživači u društveno-humanističkim naukama.

 On je objasnio da će se poziv odnositi na projekte koji imaju konkretan doprinos u borbi protiv COVID-19, kao što je razvoj metoda za otkrivanje virusa, pravljenje respiratora, kako prevazići ekonomske posledice ili kako napraviti bolju psihološku sliku stanja društva nakon pandemije.

 Prema njegovim rečima, Vlada Srbije još nije usvojila budžet tog programa, ali će on najverovatnije iznositi približno dva miliona evra.

 Državni sekretar je naveo da su istraživači u našoj zemlji deo radne grupe koju je formiralo Ministarstvo prosvete, a čiji je zadatak da pregleda baze radova najnovijih i najvažnijih svetskih časopisa i njihove rezimee prevede na srpski jezik, obradi i u formi izveštaja pošalje predstavnicima Vlade i Kriznom štabu.

 On je istakao da je upravno na osnovu tih informacija doneto nekoliko odluka, kao što su proizvodnja ELISA testova, primena imunoglobulina u terapiji, izrada epidemiološke studije, upotreba hlorokina u lečenju, a sada se radi i na razvoju biobanke za uzorke kroz COVID istraživanja.

 Popović je ukazao na to da je kroz radnu grupu uspostavljena i saradnja sa našim istraživačima u dijaspori, koji su, takođe, predložili neke od metoda.

Izvor: 013info