ЗАПОСЛЕНИ ИЗ БОЛНИЦЕ НА РАДИОНИЦИ О УПОТРЕБИ АРТ ТЕРАПИЈЕ

Психолози, радни терапеути и медицинске сестре из Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“ присуствовали су едукативној радионици о употреби арт терапије у раду са корисницима психијатријских услуга., наводи се у саопштењу ПР службе ковинске Болнице и додаје:

Радионицу су организовали Удружење ,,Простор“ и Осло Метрополитан Универзитет у простору Миљенко Дерета у Београду, а радионицу је водила др Мимму Ранканен, професорка арт терапије на поменутом норвешком универзитету.

Један од циљева овакве радионице је разумевање специфичне природе терапијског односа у арт терапији који се састоји од тросмерног односа пацијент-уметност-терапеут и стицање увида у то какав приступ може побољшати или ометати арт терапијска искуства унутар овог односа, као и потребним условима да би се уопште један уметнички процес сматрао терапеутским.

,,Веома је интересантно слушати о креативним начинима на које особе могу себе да изражавају уз помоћ разноликих уметничких форми и како то може допринети побољшању и одржавању њиховог менталног здравља“ – истичу запослени СБПБ ,,Ковин“.

Иновативна радионица заснована на уметности и арт терапији о инклузивном, оснажујућем и дестигматизујућем раду са корисницима услуга из области менталног здравља, била је нова прилика за унапређење постојеће праксе и даљу едукацију у циљу професионалне оријентације наших запослених.

Заједно са колегама из Клинике за психијатријске болести ,,Др Лаза Лазаревић“ и Института за ментално здравље, наши запослени су поделили своја искуства и истакли значај који уметничко стваралаштво и арт терапија могу да имају како на личном плану, тако и као средство подршке људима са којима раде.

Др Мимму Ранканен је радила као постдокторски истраживач на Универзитету Аалто и Универзитету уметности у Хелсинкију. Има велико искуство у настави арт терапије на универзитетском нивоу у Финској и своје истраживање је представила на 19 међународних конференција. Објавила је 9 научних чланака и 9 поглавља у књигама и коаутор је финске књиге о принципима арт терапије. Мимму Ранканен је психотерапеут, који има образовање и у когнитивно-аналитичкој психотерапији и арт терапији. Поред академског рада, има и приватну праксу као арт терапеут. Такође, ради дуготрајну клиничку арт терапију са одраслима који пате од различитих проблема менталног здравља као што су депресија, анксиозност и поремећаји личности.

 Текст и фото : К.Б, СБПБ „Ковин“

Извор: Општина Ковин