ЗДРАВКО ЉИЉАК ПРОГЛАШЕН ЗА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА КИКИНДЕ

На данашњој свечаној седници локалног парламента наш суграђанин, Здравко Љиљак, проглашен је за почасног грађанина Кикинде. У знак захвалности за исказану храброст током борбе за ослобођење у Другом светском рату, признање му је симболично, на Дан ослобођења Кикинде у Другом светском рату, уручио Никола Лукач, градоначелник Кикинде. Поред одборника и званица, свечаној седници присуствовали су Миленко Јованов, републички посланик и Миодраг Булајић, покрајински посланик:

-Данашњи дан у историји Кикинде један је од најзначајнијих. На данашњи дан, 6. октобра 1944. године, ослобођен је наш град. Однос Кикинде према ослободиоцима можете да видите и кроз реконстрисан споменик жртвама фашизма, али и других спомен обележја. Кикинда је кроз своју историју увек била град слободарске мисли и демократије, што је и данас. Признање за почасног грађанина Кикинде које додељујемо Здравку Љиљку, симбол је захвалности према свима онима који су дали своје животе верујућиу будућност без фашизма- поручио је Лукач. Са пуно емоција о овом признању, али и о његовим партизанским данима, говорио је Здравко Љиљак (93) борац 6. Личке дивизије. Љиљак се партизанима прикључио са непуних 14 година. Носилац је бројних одликовања:

-Ово престижно признање града Кикинде доживљавам доживљавам, не само као личну привилегију, већ је посвећујем и свим мојим ратним друговима, пријатељима и свима онима који су смогли снаге, да у најгорем времену у историји света, изборе оно што је најбитније- слободу. Поред тога што признање посвећујем и читавој Кикинди, граду у којем се часно и достојанствено живи, граду који је увек одавао признање и онима који су га чинили бољим и достојанственијим, граду који остављам будућим поколењима- рекао је, поред осталог, Љиљак.

Извор: Град Кикинда