ЗНАЧАЈНА ПОМОЋ ОПШТИНЕ ПЧЕЛАРИМА ИНЂИЈЕ

У последњих годину и по дана број регистрованих пчелињих кошница у општини Инђија увећан је три пута, а једна од најважнијих заслуга зашто је то тако припада локалној самоуправи која је од прошле године увела бројне финансијске подстицаје.

Овог пута, уз помоћ Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Општина Инђија је уручила препарате Варотом и Форсатом за заштиту пчела од штеточина а које се користе у ово доба године.

Локално руководство наставиће и ове године да подстиче развој пчеларства, како кроз новчана средства тако и у припреми документације и лобирању за добијање подстицаја на конкурсима на којима инђијски пчелари конкуришу, рекао је у изјави након састанка са пчеларима Владимир Гак, председник општине Инђија.

„Оно на шта смо поносни јесте да је наш буџет за пољопривреду један од највећих у Покрајини и што је још важније, потпуно се искористи. Пчеларима смо обећали да ће сваке наредне године буџет за њих бити све већи, а повећање броја кошница и пчелара показује да смо на добром путу“, закључио је Гак.

Мед и пчелињи производи су здраве намернице, а осим квалитетне исхране пчеларство нуди могућност за додатни приход кућном буџету. Председник удружења пчелара „Рој“ Драган Вученовић рекао је да је за развој пчеларства неопходна помоћ Општине, а да је данашња подршка у виду препарата за пчеле једна у низу која се реализовала у претходне 2 године.

„Локална самоуправа је препознала значај нашег рада а прошлогодишњи повраћај од 50 посто на уложена средства је условило да се све више младих окреће овом позиву“, истакао је Вученовић и додао да су сви пчелари који су прошле године конкурисали на општинском конкурсу добили подстицаје.

Инђијско удружење пчелара је напредовало како у броју кошница(за годину и по дана са 1500 на 4500 кошница) тако и у броју регистрованих пчелара, тако да их је тренутно 88. Занимљиво је истаћи да се активним пчеларењем бави десетак жена који су носиоци пољопривредног газдинства, што јасно показује да пчеларство у Инђији напредује у сваком сегменту.