110 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ФАНФАРЕ У КУШТИЉУ

Протеклог викенда у оквиру обележавања манифестације „Дани Куштиља“ у Дому културе, обележено је 110 година од оснивања фанфаре, а КУД „Михај Еминеску” из Куштиља, под диригентском палицом Петру Пуренде, припремио је кратак програм извођењем сплета песама. Домаћин овогодишњег догађаја који се због пандемије вируса само обележава био је Виорел Балађан, преседник КУД-а „Михај Еминеску”, а поред представника локалне самоуправе, подршку је својим присуством пружио и Данијел Магду, преседник Националног Савета Румунске националне заједнице у Србији.

 Куштиљ је село са богатом традицијом, први писани подаци о овом банатском месту надомак Вршца, датирају од 1361. године, а током историје, село је имало различите фазе развоја. Још од 1869. године почеле су да се организују културне активности које су имале велики значај у овом крају, а исте године почео је са радом и први мушки хор. 1882. године, приказана је прва позоришна представа, а 1906. године хор из Куштиља присуствовао је на првој Изложби хорова у Букурешту, где је освојио златну медаљу. Године 1910. основан је први дувачки оркестар у Банату, односно фанфара који је постао најпознатији и најпризнатији на овим просторима. „Дувачки оркестар из Куштиља, свирао је на разним догађајима, фестивалима, у градовима широм Србије, Румуније, Бугарске и Мађарске. Десетине диплома, пехара, повеља, плакета и других признања, добијених на разним такмичењима и фестивалима, данас доказују њихову вредност.”

 „Велика нам је част што се налазимо вечерас са вама. Куштиљ је ретко место које може да се поноси тако дугом и богатом културном историјом. Боравећи овде у Куштиљу, ми не можемо да се историјски не осврнемо и не подсетимо 1869. године када је основан први румунски музички хор, који је прерастао у Читалачко певачко друштво и тако вековима до данас, када се Куштиљ поноси са 110 година постојања фанфаре, позоришне сцене, библиотеке. Овде се ноте читају као слова, ово је село где се културни живот негује као породична традиција. У име Града Вршца, захваљујем вам се на томе што чувате и негујете различитост, своју веру, културу и традицију. Култура је била стуб кроз велика историјска искушења, а значајна је и драгоцена за очување вашег националног идентитета.” изјавила је Ивана Ранимиров, чланица Градског већа, ресорно задужена за културу.

Извор: Град Вршац