55 ГОДИНА ЕТШ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“ ИЗ АЛИБУНАРА

У петак 12. априла 2019. године, Економско-трговинска школа „Доситеј Обрадовић“ из Алибунара прославила је педесет пет година постојања. Економска школа започела је са радом давне 1964. године, у адаптираним просторијама некадашње кафане „Дрина“ када је наставу похађало 75 ученика распоређених у два одељења, а 1966. године изграђена је спратна зграда у којој се школа и данас налази.

Тренутно ова школа има 290 ученика и запошљава око педесет наставника и другог особља. Актуелни наставни смерови су економски техничар и финансијски администратор у четворогодишњем трајању, и трогодишњи смер за образовање трговаца.

Поводом јубилеја, ученици и професори приредили су богат свечани програм који је започео химном „Боже правде“ у извођењу хора ученика који води професорка Александра Прибић Зорзић, након чега је приказан документарни филм о школи под називом „Сведочанство“, ауторке Татјане Мохан Гузијан из 2012. године.

Директор школе Саша Лекић је у свом обраћању апеловао на све који могу, да помогну у очувању једине средње школе на територији општине Алибунар, једине средње стручне школе у републици која образује ученике и на румунском наставном језику, а коју је Национални савет румунске националне мањине 2011. године прогласио за установу од посебног значаја, као и да јој се врати стари сјај и углед који и заслужује.

У наставку је уследио културно-уметнички програм ученика и професора, који су се својски потрудили да своју школу прикажу на најбољи начин. Професорка историје Родика Алмажан припремила је презентацију о историјату школе, чланови фолклорне секције координаторке Габријеле Радојевић наступили су са Сплетом румунских народних игара, затим је ученик треће године Кристијан Сфера, члан рецитаторске секције координаторке Габријеле Радојевић рецитовао песму „Лимба ностр“ на румунском језику, а Ирма Ходри и професорка Снежана Илић спремиле су презентацију о Доситеју Обрадовићу. Потом је уследио перформанс о животу Доситеја Обрадовића који су извели ученици у сарадњи са координаторком драмске секције Бојаном Стојков и професором Дарком Чекеревцем, Јована Марков отпевала је две песме, фолклорни ансамбл Живка Опарнице извео је Сплет народних игара, Ангела Тот и Милица Момиров представиле су се својим књижевним подухватима, док је професорка Јелена Руњић окупила ученике у пионирском пројекту секције Ученичка компанија који су направили своје производе за продају и изложили их на штанду. Чланови фолклорне секције одиграли су грчки сиртаки, а за сам крај програма професорка Габријела Радојевић и професор Небојша Рулић приредили су спектакл отпевавши песму „Принцеза“ Слађане Милошевић и Дада Топића, уз громогласне овације и аплаузе.

Уз присећање како је некад било, приређена је изложба старих фотографија ученика и професора које су пробудиле успомене на нека прошла времена.

Празнични дан економске школе завршен је турниром у малом фудбалу на малом терену испред школе, а пехар је освојила победничка екипа „Ц. К.“.

Као успомену овогодишњег јубилеја, гости су са собом понели монографију школе коју је поводом педесетогодишњице приредио бивши директор ове школе, покојни Србин Дору.

Извор: Општина Алибунар