АКЦИЈА СОЦИЈАЛНЕ КОХЕЗИЈЕ ПОКАЗНА ВЕЖБА: ДЕЛОВАЊЕ У НЕСРЕЋАМА

У основној школи „Иво Лола Рибар“ у Сомбору, мигранти и активисти Црвеног крста Сомбор су спровели импресивну показну вежбу деловања у несрећама, уз подршку Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и Првог центра за обуку Војске Србије.

Ова показна вежба резултат је двомесечне обуке „Припрема за деловање и одговор на несреће“ коју су активисти Црвеног крста спровели у Прихватном центру „Сомбор“ уз Подршку Европске уније за управљање миграцијама у Републици Србији. Током обуке полазници су имали прилику да науче више о систему заштите и спасавања у Србији, али и да стекну практична искуства у пружању прве помоћи и деловању у несрећама.

Антонио Ратковић, заменик градоначелнице, обраћајући се учесницима показне вежбе истакао је да су овим путем активисти Црвеног крста, као и становници Сомбора, још једном показали несебичну подршку новим становницима у нашем граду, поделили знање са њима, као и разумевање за њихове тешке ситуације.

„Само координисаном акцијом свих актера у локалној заједници можете да организујете овакве акције које доприносе већој безбедности свих нас, као и превенцији несрећа и ризика“ рекао је заменик градоначелнице.

Јелена Марић Луковић је испред Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији рекла да је ова многобројна екипа учесника положила велики број испита, а пре свега испите спретности, хуманости и заједништва.

Показној вежби су се прикључили и представници Црвеног крста Србије и Црвеног крста Војводине, који су похвалили вежбу својих колега и истакли значај волонтера у пружању хуманитарне помоћи и деловању у несрећама.

Мигранти учесници обуке су истакли да им је ова врста знања и вештина била значајна и корисна, поготово због личних искустава која су имали са повредама и несрећама током свог миграцијског пута.

Извор: Град Сомбор