АКЦИЈА “ЗАСАДИ ДРВО” ОРГАНИЗОВАНА ДАНАС У ЗРЕЊАНИНУ – ОКО ТРИ СТОТИНЕ НОВИХ САДНИЦА НА НЕКОЛИКО ЛОКАЦИЈА У НАШЕМ ГРАДУ

Акција садње дрвећа организована је данас, на неколико локација у граду, а градоначелник Зрењанина Симо Салапура учествовао је у садњи јавора у парку код споменика страдалима у Другом светском рату, у насељу Багљаш.
Градоначелник је том приликом истакао да су, будући да живомо у делу Европе који је најслабије пошумљен, овакве акције изузетно важне. Рекао је и да се данашња акција спроводи у склопу пројекта „Засади дрво”, који Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине реализују заједно са ЈП „Војводинашуме”.
Градоначелник Салапура нагласио је да је Град Зрењанин у протекле две године набавио близу 20.000 садница које су дистрибуиране сеоским месним заједницама, урбаним деловима града и да је део садница кориштен за садњу на санираним дивљим депонијама, а да је посебан део приче бенефит који од садње и озелењавања имају и овдашњи пчелари, јер је, како је навео, засађен и велики број садница багрема.
Желео бих да се пре свега захвалим свим волонтерима, грађанима и иницијативама грађана којих је све више када је у питању садња дрвећа, јер је то добро за наш град, да се пошаље лепша слика нашег града, али не само због тога, већ и зато што је то битно и из здравственог угла и угла заштите животн средине – рекао је градоначелник и додао да је у парку на Багљашу данас засађено 15 стабала јавора и да планова има и за наредни период.
У сарадњи са нашим одељењима тражимо погодне локације за садњу нових садница. На неколико конкурса смо послали апликације како бисмо уредили и наше већ постојеће паркове, а свакако подржавамо иницијативе грађана када је у питању озелењавање града – рекао је још градоначелник Симо Салапура.
Акцији је присуствовала и Слађана Дабић стручни сарадник за гајење и заштиту шума у Дирекцији ЈП “Војводинашуме” која је нагласила да је од почетка акције “Засади дрво” то предузеће издвојило локације на којима је вршено пошумљавање уз подршку осталих актера акције.
Проблем је определити површине на којима се могу подизати нове шуме, а менаџмент ЈП је донео одлуку да један врло директан допринос можемо дати и донацијом садница, и од почетка сезоне донирали смо око 5.000 комада садног материјала, углавном украсних врста дрвећа. Задовољство ми је што смо данас у Зрењанину где је врло мали проценат пошумљености, као и у целој Војводини, и ми смо за ову прилику издвојили 300 садница пољског јасена, јавора, горског јавора, млеча и практично, на индиректан начин помогли да овде, у надсељу Багљаш, већ у следећој сезони, када крене вегетација, буде врло леп дрворед – казала је Дабић.
Александра Магазин, шеф Расадника “Чистоће и зеленила” истакла је да су акције садње током последње две године све чешће, као и донације, а да и то предузеће улаже у садни материјал и садњу, подизање и реновирање паркова и улица.
Поред ове акције за петнаестак дана очекујемо да ћемо уређивати и улицу Војводе Петра Бојовића у којој ћемо засадити црвенолисну шљиву, пошто је некада то била Шљиварска улица. “Чистоћа и зеленило” уложила је и у остале паркове, Чоклигет и Планков парк – рекла је Александра Магазин.
Истакла је да приликом садње постоје стандарди и врсте, наиме, траже се врсте које неће бити агресивне и избегавају се, примера ради сибирски брест и обичан багрем у градским срединама и да се о томе много води рачуна, те да се саде јавор, јасен, лилиодендрон, украсне шљиве и јабуке.
План нашег предузећа је да првобитно реновирамо улице које су око самог центра града и подигнемо дрвореде, а онда крећемо даље, да одржавамо паркове и остале делове града – навела је она.
Из Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, навели су да се на основу података последње Националне инвентуре шума, Војводина убраја у шумом најсиромашније регије у Европи, са само 7,1 одсто шумовитости. Посебан проблем представља то што на подручју Војводине нема довољно шумског земљишта, а разлог је то што је то подручје доминантно пољопривредни регион.
Из Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, навели су да се на основу података последње Националне инвентуре шума, Војводина убраја у шумом најсиромашније регије у Европи, са само 7,1 одсто шумовитости. Посебан проблем представља то што на подручју Војводине нема довољно шумског земљишта, а разлог је то што је то подручје доминантно пољопривредни регион.
Извор: Град Зрењанин