АСТРОНОМСКИ КАМП – ДЕО ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ

„Астрономски камп“ Летенка ове године одржава се у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Мађарске под називом „Ноћно небо Војводине и Бачкишкуна као нова туристичка атркација“. Камп је организовао „Астрономски магазин“, а судећи по реакцијама посетилаца, и 18. пут за редом испунио је своју мисију и многе „заразио“ науком.

Овде су се окупили страствени научници-предавачи, али и сви заљубљеници у Сунце, звезде, ноћно небо и мистерије свемира. Заштитни знак кампа су занимљива предавања, радионице за децу и незаборавна дружења.

„Сваки пут нешто ново научимо, видели смо Марс који је доста близу ове године, црвен је , видели смо јуче и Јупитерове сателите, то је нешто што је сваки пут фасцинирајуће. Овакви су распусти савршени када се нешто може научити и искористити то за породично дружење са пријатељима и за много тога“, рекао је Синиша Марић.

„Свиђа ми се што има доста деце, ту је једна моја другарица, свиђа ми се што гледамо звезде и планете и што смо у природи“, додала је његова ћерка Лира.

Управо је и идеја организовања овог кампа била популаризовање астрономије, физике и других природних наука, као и подсећање на то да наука није само за одабране и генијалце, већ за све.

Учесници имају јединствну прилику да посматрају Сунце и да виде промене које се дешавају на његовој површини. Ко би рекао да само један поглед кроз телескоп може да промени начин на који доживљавамо науку. Уколико сте можда пропустили овај камп, а отворени сте за нова искуства, не брините. Већ следећег петка, на новосадској Петроварадинској тврђави од 8 часова, моћи ћете да присуствујете тоталном помрачењу Месеца. У кампу учествују астрономи аматери из региона и централне Европе.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта