BADNJE VEČE U GOSPOĐINCIMA-TRADICIJA DUŽA OD 20 GODINA

U Gospođincima se organizaciji Badnje večeri prilazi veoma ozbiljno, to su pripreme koje traju po nekoliko dana kako bi sve to na kraju ispalo svečano, lepo za sve one koji dođu da vide i uživaju.

Veče počinje sa otvaranjem likovne izložbe u holu mesne zajednice, posetiocima izložbe obratio  se predsednik saveta mesne zajednice Boris Straživuk koji je u svom kratkom govoru  istakao da ova manifestacija traje 20 godina i da je to za svako poštovanje i na ponos svih nas Gospođinčana.

Ispred organizacije izložbe Vladimir Salamun- Bata izneo je neke statističke podatke o učešću dece na likovnoj koloniji u proteklih 20 godina, osnovnih i srednjih škola kako kod nas tako i iz inostranstva.

Saznajemo da je učinak kolonije preko 500 slika koje se čuvaju u depou i da taj podatak govori o uspešnosti i dobroj organizaciji.

Ljubina Pantić podsetila je prisutne na sam početak rada likovne kolonije i zahvalila se svima koji su  pomogli da ova manifestacija traje.

U 21.00 u gospođinačkoj crkvi počela je služba Veliko povečerje sa jutrenjem koju je posetio veliki broj vernika, nakon osvećenja badnjak je paljen na pripremnjenoj vatri u centru sela.

Vatromet koji je nakon toga usledio obradovao je i oduševio sve prisutne svojom lepotom, trajao je 5 minuta , nebo iznad gospođinaca ispunio je svojim varnicama koje su se mogle videti veoma daleko.

Komentari o uspešnosti i lepoti vatrometa govore sami o utiscima prisutnih nakon vatrometa, uglavnom preovladava stav da još nikada nije bilo ovako lepo.

Hladno veče privuklo je mnoge ljubitelje kuvanig vina do šatora u parku, vino se delilo besplatno.

Tekst i foto: M. Živković