BESPLATNE EDUKATIVNE RADIONICE ZA PČELARE

Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, ove i početkom sledeće godine Inovativni klaster „Panonska pčela“ organizovaće i realizovati šest edukativnih radionica. Radionice će biti besplatne, a namenjene su kako pčelarima, tako i učenicima srednjih poljoprivrednih škola, navodi se u saopštenju Klastera.                                   

Projekat je započet 7. decembra 2018. edukativnom radionicom u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Futogu. Radionici su prisustvovali učenici trećeg i četvrtog razreda, članovi pčelarske sekcije i nekoliko profesora. Svečana sala škole bila je puna, sa preko 50 učenika i profesora koji su s velikom pažnjom pratili predavanja prof. dr Ivana Pihlera, Vladimira Hunjadija, pčelara koji pčelari više od 50 godina i Hadži Zorana Jovanovića, predsednika UO Inovativnog klastera „Panonska pčela“. Od mnogrobojnih tema o pčelarstvu, koje će biti obrađene tokom održavanja edukativnih radionica, na ovoj prvoj teme su bile prilagođene uzrastu slušalaca i pretežno su se odnosile na razvijanje svesti mladih o važnosti pčela i njihovom značaju za očuvanje životne sredine.

Profesor Pihler je napomenuo da je Poljoprivredna škola „inkubator“ novih studenata, ali i mladih farmera koji se već posle srednje škole uključuju u poljoprivrednu proizvodnju. Uz prikladan video-zapis, predstavljeno je telo pčele kao čudo „arhikteture“, koje joj je omogućilo da opstane milionima godina.

Hadži Zoran Jovanović je takođe upozorio na izuzetan problem nestanka pčela u svetu, o kojem se u Srbiji malo priča, a kamoli nešto sistemski preduzima. Izneto je nekoliko predloga kako bi se mogli očuvati pčele i životna sredina. Ukazano je na izuzetno lošu pošumljenost u AP Vojvodini, posebno u Banatu, i rečeno da se od mladih ljudi i poljoprivrednika očekuje znacajna incijativa i rešavanje ovog problema.

Ako se ima u vidu loša starosna struktura poljoprivrednika pčelara, koji u proseku imaju oko 55 godina, jasno je da se polažu velike nade upravo u mlade koji su se odlučili da svoj život, znanje i rad ulože u poljoprivredu. Upoznati su i s projektom urbanog pčelarstva koji „Klaster“ realizuje pod nazivom „Novi Sad zuji“.

Vladimir Hunjadi je pričao o tome koliko pčele žive. Bilo je interesantno čuti da dužina života pčela zavisi od perioda godine, i od toga da li su u pitanju prolećne, letnje, zimske pčele.

Održana radionica izazvala je veliku pažnju mladih. Sledeća edukativna radionica u okviru ovih besplatnih predavanja, planirana je u Šidu u Srednjoj poljoprivrednoj školi  a prisustvovaće joj pčelari iz te opštine. Teme će biti slične, ali će biti i novih kao što su „informacione tehnologije u pčelarstvu“, „značaj i mogućnosti zaštite geografskog porekla meda sakupljenog u Vojvodini“, „Nacionalni program za pčelarstvo“ i druge.

Planira se održavanje radionica i u Novom Sadu, Melencima, Novom Bečeju i Lazarevu, mestima s kojima Klaster „Panonska pčela“ uspešno sarađuje.

Izvor: poljoprivrednik