БОГАТ ЈЕСЕЊИ ПРОГРАМ ОПШТИНСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Директорица општинског Културног центра Данијела Обрадовић нам открива шта публика може очекивати до краја године уколико епидемиолошка ситуација остане повољна.

Крајем октобра месеца Културни центар Апатин организује пети по реду позоришни фестивал. На репертоару ћемо имати три представе и то:

ЦРВЕНИ ШЕШИР  27.10.2020.године

Представа је настала на основу истините приче о двема познатим српским глумицама. Дуго чувана тајна ни данас није обелодањена. Однос спојених судова навео је писца да своју комедију у радном наслову назове „Спојени судови“. Одустао је, јер би колеге препознале о коме је реч. Комичне и тужне сцене живота покрећу питање љубави: ко смо ми једни другима?

Супарници или партнери?

Мржња или љубав?

Смех до суза или смех до смеха?

Играју: Мина Лазаревић и Нада Блам

Режија: Димитрије Шашић

Текст: Растко Папић

 ОВО НИЈЕ ДРЖАВНИ ПОСАО  29.10.2020.године

Осим ауторског дела, текст се ослања и на мотиве из текста „Како настаје казалишни комад“ Карела Чапека, драме „Каролина Нојбер“ Небојше Ромчевића, Шекспировог „Сонета 66“, као и песме „Деца епохе“ Виславе Шимборске.

Монодрама „Ово није државни посао“ је представа која на комичан начин говори о позоришту, али и о припадању, о вери, као и о смислу бављења како овим, тако и било којим другим послом. Уз помоћ фиктивних карактера, као и ситуација, глумица Даница Грубачки на аутоирончан начин кроз своја позоришна искуства описује позоришни свет „иза кулиса“, наглашавајући да бити глумац не значи бити извођач глумачких радова већ да, осим заната, позоришни живот изискује многа одрицања и вечита самоиспитивања.

Ауторка: Даница Грбачки

СМЕХ САМО СМЕХ  31.10.2020.године

Највећи део представе Ивана Бекјарева „Смех, само смех“ чине најдуховитији текстови наших најбољих књижевника, новинара и хумориста, као што су Душан Радовић, Милован Витезовић, Љубивоје Ршумовић, Брана Цветковић, Јован Хаџикостић и други, али и позоришни монолози и драма и комедија В. Шекспира, Р. Харвуда, Б. Нушића, В. Стевановића, М. Димића итд. Посебан сегмент представе је избор најлепших стихова Ф.Г. Лорке, М. Бишипа, М. Ракића, А. Шантића, а све то зачињено је избором најрепрезентативнијих бисера народног стваралаштва сачуваних захваљујући великом делу Вука Караџића.

Игра: Иван Бекјарев

Представе се играју у Великој сали Културног центра Апатин са почетком у 19 часова. Цена карте за сваку представу износи 400 динара. Број места је ограничен у складу с препорученим мерама Владе Републике Србије. Овим путем молимо цењену публику да поштују мере заштите.

ФЕСТИВАЛ ПОТПИС У НОВЕМБРУ

Осим филмског програма који је планиран за почетак новембра у припреми нам је још један фестивал, а то је пети по реду фестивал кратке форме „Потпис“ у оквиру ког ће бити додељена награда за најбољу кратку причу „Миодраг Борисављевић“. Овогодишњи селектор био је књижњвник Мухарем Баздуљ. Такође имаћемо филмско и позоришно вече као и концерт нашег талентованог суграђанина Угљеше Бркљача. У оквиру фестивала не смемо да заборавимо и на отварање међународне изложбе Ex librisa. Фестивал ће бити одржан од 12.11. до 14.11.2020.године.

КОНЦЕРТ  У ДЕЦЕМБРУ ПОВОДОМ 250 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА БЕТОВЕНА

Желим и да најавим један диван концерт који ће бити одржан 1.децембра. У питању је концерт под називом „Бетовену у част“ који је посвећен Лудвигу ван Бетовену поводом 250 година од рођења овог чувеног композитора. Концерт ће одржати врхунске уметнице Агота Виткаи Кучера-сопран и Јелена Симоновић Ковачевић-клавир. Овај концерт је добио медијску подршку и од стране музичке редакције РТС-а. Културни центар Апатин је препознао значај овог јубилеја и сматрамо да га је потребно достојно обележити.

Искрено се надамо да ће епидемилошка ситуација бити повољна, те да ћемо имати прилику да реализујемо све програме које смо испланирали. Користим прилику и позивам нашу цењену публику да посете бар неке од програма које смо им припремили, јер сам сигурна да ће у њима уживати. – рекла је Данијела Обрадовић

Извор: Општина Апатин