BOROVNICA RASKRČILA SVOJ PUT DO TRONA

Borovnica je raskrčila svoj put do trona i sada je ona naša najisplativija voćarska kultura. Borovnica u voću je kao golf u sportu, kaže u razgovoru za b92 Veselin Đorđević iz Borovnica kluba Srbija. 

U poslednje vreme sve češće se čuje da je borovnica naša nova malina. ”Srpska borovnica je brend. Kada kažem da može da bude nova malina, mislim na to da doživi jednako veliku popularnost u svetu kao što je ima malina. Proizvođači borovnice ne mogu, naravno da stignu po produkciji malinu, po čemu smo u jednom periodu bili prvi, odnosno drugi proizvođači u svetu. To deluje možda nemoguće jer smo na nivou tek od nekih 1.000 hektara pod borovnicom u Srbiji. Španci ili Poljaci na primer, imaju po 10.000 hektara borovnica”, objašnjava Đorđević.

Prema njegovim rečima, mi možemo da budemo jedna ozbiljna destinacija koja nudi borovnicu u junu, kada nje nema. I u tom smislu mi imamo dobar izvozni potencijal.

Na pitanje gde malinari greše Đorđević kaže da malinari treba da traže podršku države da se izgrade kapaciteti, kao što su hladnjače, koji bi onda bili samo njima na usluzi. Tako, neće biti ucenjeni time da malinu koju su tek ubrali moraju da stave u promet, što dovodi u klasičan odnos trgovac – kupac u kome moraju da pristanu na opcije koje im se nude.

Našu borovnicu najviše žele kupci zapadne Evrope, i ona najčešće završi na trpezi Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Holadnije, ali i na tržištu Rusije, kao zemlji koja može da povuče veće količine, i koja ima ima veliki potencijal da našu borovnicu prihvati.

”Cela šansa jeste u svežoj borovnici i tu nam je akecnat gde možemo da formiramo željenu cenu. Sada se pojavljuju i oni sa interesom za zamrznutom borovnicom. Ali tu se onda najviše i greši, jer ukoliko čovek želi da gaji borovnicu za industriju, za zamrzavanje, onda mora da ima i sortu za to. Imamo potencijala, jer nama su tražili na primer 100 tona zamrznute borovnice, ali mi nismo mogli da im pošaljemo, jer nismo uspeli da sakupimo tu količinu”, kaže Đorđević.

Potencijali Srbije u pogledu kvaliteta i kvantiteta proizvodnje i prerade bobičastog voća predstavljeni su na Okruglom stolu “Srbija ulazi u fokus” koji je prvi put organizovan u zvaničnom delu programa Svetskog kongresa “Global Berry”, koji se održao u Roterdamu od 25. do 27. marta. Na toj konferenciji, na poziv Organizacije UN za hranu i poljoprivredu FAO, pozvani su bili i Veselin Đorđević iz Borovnica kluba Srbija, Slobodan Obradović iz Asocijacije arijska malina, ali i mnogi drugi.

Izvor: b92