BUNJEVCI OBELEŽILI DAN NACIONALNOG SAVETA

Svečanom sednicom u Plavoj sali Gradske kuće u sinoć je obeležen Dan izbora prvog Nacionalnog saveta Bunjevaca, jedan od četiri praznika bunjevačke nacionalne manjine.

Prvi nacionalni savet Bunjevaca formiran je pre 15 godina, a ovo je bila poslednja svečana sednica ovog saziva, jer će na jesen biti održani izbori za novi nacionalni savet.

U proteklih godinu dana istakla bih veliki naučni skup koji smo imali, zbornik koji je sa njega izašao i sada, zvanično proglašenje standarda bunjevačkog jezika. Završili smo čitanke za treći i četvrti razred, ostalo nam je još toliko posla, da uradimo za više razrede, ali verujem da ćemo i to završiti – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta. – Za ovih 15 godina smo sazreli i naučili da divanimo i kada mislimo različito. Ovo je prvi saziv koji je svoj mandat do kraja odradio, očekuju nas izbori i nadam se da će oni biti fer i korektni, da će veliki broj Bunjevaca izaći i iskazati svoje mišljenje. Ostaje nam da se borimo sa Dekretom, ili on sa nama, i dok nas ima živih, tražićemo da se on ukine, videćemo ko će biti istrajniji.

U ime grada Subotice, svečanosti je prisustvovala Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, koja je, čestitajući praznik, naglasila da će gradska uprava i gradonačelnik i dalje podržavati rad i aktivnosti bunjevačke nacionalne manjine.

Grad podržava vaše napore na polju obrazovanja, kulture i sve ono što radite kako bi očuvali svoj identitet i tradiciju. Imamo dobru saradnju i verujem da će se ona nastaviti, a nema nikakvih prepreka da se ona i unapredi – poručila je Jasmina Stevanović.

Na svečanosti uručene su i nagrade za doprinos očuvanju bunjevačke kulture i nacionalnog identiteta. Za četvrt veka rada na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca priznanje je dobio Bunjevački kultruni centar. Priznanja „Ambrozije Šarčević“ za doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada dobili su dr Aleksandar Raič i dr Drago Njegovan. Nagrada „Mara Đorđević Malagurski“ za poseban doprinos u oblasti kulture pripala je Kati Kuntić, a za pokretanje amaterskog filmskog stvaralaštva Branku Pokorniću. Priznanje „Mijo Mandić“ za poseban doprinos u oblasti obrazovanja dobila je Mirjana Savanov, dok je nagrada koaj nosi ime Kalora Milodanovića pripala Stevanu Nemetu, za pokretanje prve radio emisije na bunjevačkom jeziku.

Izvor: Subotica.com