ЧЕЛНИЦИ “ЛИНГЛОНГА” НА САСТАНКУ У ЗРЕЊАНИНУ: ПОКРЕТАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕПНЕУМАТИКА ЗА АУТОМОБИЛЕ И КАМИОНЕ, УЗ ЗАПОШЉАВАЊЕ 500 РАДНИКА

Производња у погонима “Линглонга” почиње на пролеће, а у току ове године планира се производња милион гума за камионе и три милиона за аутомобиле, уз нова запошљавања, рекао је председник компаније “Шандонг Линглонг тајр” Ванг Фенг, након данашњег састанка у Зрењанину.

Он је предводио делегацију те компаније на састанку с представницима Града Зрењанина и Средњобанатског округа, с циљем успостављања непосредније комуникације пред покретање производње и разговора о свим питањима од интереса за обе стране, како би се пројекат изградње импозантног производног комплекса у Зрењанину привео крају.

Ванг Фенг захвалио се на подршци која стиже од стране Републике Србије и Града Зрењанина у реализацији овог великог пројекта, истакавши да се изградња комплекса ближи завршетку.
“До садашњег резултата стигли смо захваљујући тој подршци и договорили смо се како да побољшамо комуникацију са обе стране и на тај начин убрзамо завршетак пројекта. “Линглонг” ће, као и до сада, са што више активности повећавати учешће у локалној заједници и доприносити побољшању живота грађана. До краја године планирамо и запошљавање још 500 радника”, навео је председник “Линглонга”.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је да је сваки инвеститор битан, а посебно онај који је у Зрењанин донео гринфилд инвестицију вредну милијарду долара.
“Ова инвестиција ће потпуно променити економску, рекао бих и демографску слику нашег града. Према последњем попису становништва, на територији Зрењанина живи 106 хиљада становника, а долазак “Линглонга” сигурно ће успорити, ако не и побољшати неповољна демографска кретања. О економско-привредним приликама да и не говорим, подићи ће се стопа запослености у граду за неких 2-3%, а имаћемо годишњи прилив у буџет града и Републике од око 700 милиона динара, од разних такси, пореза, доприноса и то сигурно Зрењанин поново ставља на мапу јаких привредних центара наше земље”, рекао је Салапура.

Додао је да су кашњења у реализацији пројекта уследила из објективних разлога, пре свега пандемије изазване коронавирусом, а потом и украјинско-руског рата.
“Уз сарадњу инвеститора, Владе Србије и Града Зрењанина сигурно ћемо све то превазићи и “Линглонг” ће моћи ове године да покрене прву фазу производње, а затим и да шири асортиман. Разговарали смо и о еколошким стандардима, о чему неће бити никаквих компромиса. Не ради се само о компанији “Линглонг”, већ о читавој заштити животне средине и свих становника града Зрењанина. Постављање нових мерних станица за мерење квалитета ваздуха у близини индустријске зоне “Југоисток” и набавка једне мобилне станице само су неки од корака које чинимо у том правцу. Када је у питању “Линглонг”, сетимо се да фабрике пнеуматика постоје и у Крушевцу, Инђији, Руми, Пироту, где нису забележена загађења, уз технологију старију од ове која се уграђује у Зрењанину, а коју “Линглонг” допрема из Немачке, Француске и Холандије. Желимо да овај пројекат заједнички завршимо, јер је на добробит Града Зрењанина”, поручио је након данашњег разговора Симо Салапура.

Фото: Српска напредна странка

Градоначелник Салапура присуствовао је и јучерашњем састанку у Председништву Србије, на ком је с представницима “Линглонга”, на челу с Ванг Фенгом, разговарао председник Србије Александар Вучић. Том приликом, председнику је представљен план припрема за отварање фабрике.

Како је саопштено из кабинета председника, чланови делегације “Линглонга” су истакли да су задовољни условима пословања у Србији, да су спремни да улажу у Србији тако што ће запослити још већи број људи, као и да ће поштовати стандарде заштите животне средине.

Вучић је у току разговора истакао да отварање још једне кинеске фабрике у Србији „представља додатну потврду изванредних односа двеју земаља“.

Подсетио је на то да је Кина један од највећих трговинских партнера Србије, као и да инвестиције те земље бележе “сталан и снажан раст”.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Извор: Град Зрењанин